Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir ve HDP’li TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi Ayşe Acar Başaran, son dönemde zırhlı araçlar tarafından öldürülen çocukların durumunu değerlendirdi.

İstanbul Yoğurtçu Parkı'nda ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde konuşan Taştedemir, zırhlı araçların uzun zamandır insanları ezdiğini anımsatarak, yaşananların sıradan bir kaza olmadığını savundu.

Taşdemir, “Bunun sorgulanmasının önüne geçiyor. Güvenlikçi politikalar sonucunda yaşanıyor. Güvenlikçi politikalar ile birlikte kent içlerinde çok rahat panzerlerin gezdiğini görüyoruz. Bunların bir hız sınırı da söz konusu değil” dedi.

'YARGILANAMAZ OLMALARI ÖLÜMLERE YOL AÇIYOR'

Bu tür olayların topluma kaygı ve korku vermeye yönelik olduğunu ifade eden Taşdemir, “Oradaki güçler denetimsiz. Yargılanamaz pozisyonları bu tür olayların önünü açıyor” diye konuştu.

HDP Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi Ayşe Acar Başaran ise, panzerlerin ezdiği yurttaşların durumuna ilişkin TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na dilekçe verdiklerini hatırlatarak, “İnceleme yaptığımızda kazayı aşan bir vaka olarak görüldü. Bu aslında polislerin büründüğü koruma zırhı ile de alakası var. Komisyona gelen emniyet müdür yardımcısı ‘iş yapmayalım mı’ dedi. Kendi işlerinin aslında kişilerin güvenliğini sağlamak olduğu bilincinde değiller. Kürtlerin, Suriyelilerin yaşam hakkını savunmak gibi bir dertleri yok. Onlara göre bunlar düşman cephe” ifadelerini kullandı.

Kazaların oluş biçimleri ve yaşamını yitirenlerin kimliklerinin dikkat çekici olduğunu ifade eden Başaran, “Üstü kapatılıyor. Üstü kapatıldığı zaman da önü açılmış oluyor. Biri cezalandırılsa bu kadar pervasızca davranmayacaklar” diye konuştu.

BEYAZ TOROSLAR İSİM DEĞİŞTİRDİ’

Panzerlerin yaşam alanlarına indirildiğini ifade eden Başaran, “Koca savaş araçlarının kent merkezlerinde ne işi var. Savaş kentlere indirildi. Beyaz Toros’ların isim değiştirilmiş hali. Devlet açık bir şekilde katliam yapıyor. Daha önce Silopi’de, Cizre’de aynı durumlar yaşandı ve cezasızlık politikaları uygulandı. Bu cezasızlık politikaları bugün Okmeydanı’nda da bir çocuğun ezilmesine yol açtı” dedi.

Bölgede devam eden politikaların batı kentlerinde özellikle Kürtlerin yaşadığı mahallelerde de uygulandığını savunan Başaran, hem hukuki olarak hem de siyasal muhalefet olarak olayların takipçisi olacaklarını dile getirdi.

(Kaynak: Dihaber)