Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında Cenevre'de bugün başlayan Suriye görüşmeleri ile ilgili soruları cevaplandırdı.

İlk gününe Suriye muhalefetinin katılmadığı görüşmelerin uzun vadeli bir siyasi çözüm arayışının ilk adımı olduğunu kaydeden Earnest, muhalefetin müzakerelere katılmasının önem arz ettiğini ifade etti.

Muhalefetin görüşmelere katılması için ABD'nin baskı yapıp yapmadığı yönündeki bir soruya Earnest, "Esasen Suriye muhalefetinin üzerinde uluslararası kamuoyunun baskısının olduğunu söylemek daha doğru" cevabını verdi.

Bir basın mensubunun, "Muhalefet, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin Rusya ve İranlı mevkidaşları ile fazla yakın oluşundan dolayı endişelerini dile getirmişti. Aynı zamanda muhalefetin, Esed'in yeniden seçilmesini kabul etmek zorunda kalabilecekleri endişesi de var" sözleri üzerine Earnest, uzun zamandan beri ABD'nin, "Esed'in meşruiyetini kaybettiğini ve gitmesi gerektiğini" söylediğini hatırlatarak cevap verdi.

RUSYA'NIN ESAD'A ASKERİ DESTEĞİ

"Rusya'nın Esed rejimine verdiği askeri destek, ABD'nin siyasi çözüm yolundaki çabalarını olumsuz etkiliyor" diyen Beyaz Saray Sözcüsü, "Rusya'nın Suriye'deki askeri stratejisi, siyasi stratejisiyle çelişiyor; bu askeri strateji değişmeli" ifadelerini kullandı.

Earnest, Esed'in yeniden seçilip seçilemeyeceğine ilişkin, "Bu, Suriye'nin kendi içinde yönetimle muhalefet arasında karara bağlanabilecek bir konudur. BM temsilcisinin müzakerelerde yapmaya çalıştığı şey de budur" açıklamasını yaptı.

(Kaynak: Radikal.com)