HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Sakarya'da katledilen Emani el-Rahmun (20) ile 10 aylık erkek bebeği Halaf el-Rahmun'u Meclis gündemine taşıdı.

Aile ve Sosyal politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan'ın yanıtlaması istemiyle birsoru önergesi veren Beştaş, mülteci kadın ve çocukların durumunu sordu.

Suriye’den gelen mülteci kadınların kamplarda yahut yaşadığı muhitlerde erkek şiddetine maruz kalmalarının yeni bir durum olmadığını kaydeden Beştaş, Aile bakanı'na göçmen kadınların maruz kaldığı cinsel suçlar hakkında bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu.

Beştaşın, Aile bakanı'na yönelttiği sorular şöyle:

1- 2011 yılından itibaren Suriyeli göçmen kadınlara yönelik işlenen cinsel suçlara ilişkin Bakanlığınıza başvuru yapılmış mıdır?

2- Bakanlığınız Suriye’den gelen göçmen kadınların maruz kaldığı cinsel suçlar hakkında bir çalışma yapmış mıdır? Bu hususta Adalet Bakanlığı ile ortak çalışma yapılmış mıdır? Yapılmış ise elde edilen bulgular nelerdir? Yapılmadı ise neredeyse her gün elim bir vaka yaşanıyor olmasına rağmen neden Bakanlığınız bu konuda bir çalışma yapmamıştır?

3- Emani’nin ölümüne ilişkin yürütülecek yargı sürecine Bakanlığınız müdahil olacak mıdır?

4- Kamuoyu gündeminde neredeyse her gün erkek şiddetine dair vaka yansımakta olup son 15 yıl içerisinde erkek şiddetine dair istatistiki veriler ne şekildedir? Suriyeli göçmen kadınlara ilişkin ayrıca veri bulunmakta mıdır?

5- Son 15 yıl içerisinde erkek şiddeti neticesinde yaşamını yitiren kadın sayısı nedir? Suriyeli göçmen kadınlara ilişkin ayrıca veri bulunmakta mıdır?

6- Son 15 yıl içerisinde erkek şiddeti neticesinde yaşamını yitiren kadınlara ilişkin açılmış dava sayısı nedir? Bu davalar ne şekilde neticelenmiştir? Kaç mahkûmiyet kaç beraat kararı vardır? 7- Son 15 yıl içerisinde cinsel suçlara ilişkin açılmış kamu davası sayısı nedir? Bu davalar ne şekilde neticelenmiştir? Kaç mahkûmiyet kaç beraat kararı vardır?

8- Yargı mensuplarının ve mahkemelerinin cinsel suçlar ve erkek şiddetine ilişkin davalarda erkek lehine kararlar alma sebepleri nedir? Bu konuda Bakanlık olarak bir çalışma ve inceleme yaptınız mı?

9- Emani’yi öldüren ve ona cinsel saldırıda bulunan B.K.’nin daha evvel benzer bir suç kapsamında yargılandığı ancak cezasının aradan geçen 6 yıla rağmen onanmadığı gerçeğinden hareketle yargı erkinin verdiği kararlar ile yahut uygulamadığı cezalar ile cinsel suçları ve erkek şiddetini meşru bir zemine taşıdığını düşünüyor musunuz? Bu hususta Adalet Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürütülmesi gündeminizde olacak mıdır?

10- Kadınların maruz kaldığı cinsel suçlar ve erkek şiddeti ile mücadele için neden Bakanlığınız bugüne değin hiçbir çalışma yapmamıştır? Hükümet politikaları bu çalışmalara onay vermiyor mu?

11- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak artan erkek şiddeti ve cinsel suçlarla mücadele için misyonunuzu ne zaman yerine getireceksiniz?