Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, HDP’li vekillerin dokunulmazlığının kaldırılması ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun tasfiyesinin aynı planın parçası olduğunu vurguladı.

Beştaş, dokunulmazlıkların kaldırılması girişimiyle birlikte parlamentoyu işlevsizleştirerek ve milletvekili statüsünü değersiz ve anlamsız kılarak başkanlık sistemine meşruiyet sağlanmak istendiğini savundu. 

ANF’den Zeynep Kuray’a açıklamalarda bulunan Beştaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve AK Parti’nin amacına ulaşamayacağını belirterek, direnenlerin, karşı çıkanların ve her şeye rağmen muhalefet edenlerin kazanacağını söyledi.

‘PLAN, BAŞKANLIK SİSTEMİNİN HAYATA GEÇİRİLMESİ’

HDP milletvekili Meral Danış Beştaş, dokunulmazlıkların kaldırılması ve Davutoğlu’nun görevinden istifa ettirilmesi başta olmak üzere Türkiye’nin yaşadığı tüm baskıların, tutuklamaların, cinayetlerin başkanlık sisteminin hayata geçirilmesi planının parçası olduğunu vurguladı. 

Tam anlamıyla bir darbe süreci yaşandığına işaret eden Beştaş, hukuka, ulusal üstü, evrensel değerlere, anayasal sisteme dair her şeyin askıya alındığı bir süreçten geçildiğine dikkat çekti. Türkiye’de ilklerin hızla hayata geçirildiğini belirten Beştaş, Başbakan Davutoğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevden alınmasının, dokunulmazlıklarının kaldırılması meselesinin cumhurbaşkanının verdiği start ile hızla meclis gündemine getirilmesinin, çözüm sürecinin bitirildiğinin ilanından sonra Kürt illerine yönelik hiçbir sınır ve ölçü tanımayan katliam politikasının devreye sokulmasının, gazetecilerin tutuklanmasının darbe ilanı olduğunu söyledi. 

Beştaş, “Zaten bu darbe de gizli saklı yapılmıyor. En son cumhurbaşkanı tarafından söylenen ‘sistem değişmiştir’ ifadesi ve kaymakamlara yapılan ‘mevzuatı bir tarafa bırakın’ çağrısı aslında birçok meselenin kodlarını da veriyor” dedi. Beştaş, dokunulmazlıkların kaldırılması girişimiyle birlikte yaşanan son gelişmelerle parlamentoyu işlevsizleştirerek ve milletvekili statüsünü değersiz ve anlamsız kılarak başkanlık sistemine meşruiyet sağlanmak istendiğini vurguladı.

‘AMAÇLARINA ULAŞAMAYACAKLAR’

Bu başkanlık rejimi dayatmasına karşı AK Parti’ye oy verenler de dahil olmak üzere toplumun ciddi ve yaygın bir huzursuzluk yaşadığını ifade eden Beştaş, “Toplum geleceğini göremediği için büyük kaygı içinde. Bu anlamda büyük bir kırılma yaşanıyor. Yurttaşların büyük bir oranı kendini güvende hissetmiyor, kendisi, çocuğu, ekonomisi, sağlığı ve eğitimi hakkında ciddi endişeler taşıyor” diye konuştu.

Laiklik tartışmasının da tesadüfi olmadığına işaret eden Beştaş, hükümetin yaşanmış tarihi geriye sarmaya çalıştığına dikkat çekti. “Kazanılmış ve aşılmış hiçbir mesafe geriye sarılamaz” hatırlatmasında bulunan Beştaş, “Bu hem hayatın doğal akışına, siyasete ve bilime hem de tarihsel gelişime aykırı bir durum. Tabii ki amaçlarına ulaşamayacaklar. Direnenler, karşı çıkanlar ve her şeye rağmen muhalefet edenler kazanacak” dedi.

‘NE BİZ, NE HALKLAR SEÇENEKSİZDİR’

AK Parti’nin önünde engel olarak gördüğü tek partinin HDP olduğunu vurgulayan Beştaş, “Biz HDP olarak onların taktığı maskeleri her gün teker teker indiriyoruz. Gerçekler açığa çıktıkça, halkın karşısında çıplak bir vaziyete geliyorlar. Onların tüm politikalarını boşa çıkartıyoruz” diye konuştu.

Dokunulmazlıklar kaldırılsa da hapse atılsalar da HDP’nin alternatifsiz olmadığının altını çizen Beştaş şunları belirtti: “Ne biz, ne halklar seçeneksizdir. Diğer milletvekilleri nasıl meclise girdiyse biz de aynı yasal yollardan meclise geldik ve bizim yasallığımız ve meşruiyetimiz asla tartışılamaz. Bu konuda bir süreç içerisindeyiz. Bu sürecin izleyeni değil aktörüyüz. Seçeneksiz değiliz ve bu konuda bizim çabamızın Türkiye’nin kaybetmesini engellemeye yönelik olduğunu tüm Türkiye halklarının bilmesi gerekiyor. Biz sadece kendimizi kurtarmak adına değil, Türkiye’deki 78 milyonu hedefleyen, dikkate alan bir politika yürütüyoruz. Çabamız Türkiye halklarının birliğini korumaya, farklılıkların beraber yaşanmasını pekiştirmeye ve en önemlisi de Türkiye’nin barış umudunun ortadan kalkmamasına dönüktür.”

Kaynak: ANF