Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren MİT Yasa Teklifi ile ilgili soruları yanıtlarken ‘çözüm sürecini’ de anlattı. Atalay, “çözüm sürecinin hiçbir safhasının gizli yürütülmediğini” söyledi. Atalay, MİT teklifinde “PKK ile görüşme yapılacağına” yönelik bir madde olmadığını belirterek, “MİT örgütle de görüşüyor, biz BDP’yle görüşüyoruz; siyasi boyutunu biz yürütüyoruz ve bu devam edecek, gerekirse MİT başka örgütlerle de görüşecek” dedi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Meclis Genel Kurulu’nda ‘çözüm süreci’ni anlatırken tartışma çıktı. Kürsüye yürüyen vekilleri BDP’li Hasip Kaplan durdurdu.

DENETLEME HAFTAYA KALDI

“MİT’in cumhuriyetin seçkin kurumu” olduğunu kaydeden Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, gelecek hafta Genel Kurul’da yapılacak görüşmelerde teklife yeni eklenecek maddeyle “MİT’i denetleyecek bir komisyon” oluşturulacağını söyledi.

Atalay, muhalefete seslenerek, “Haftaya da gelecek, burada da komisyon kuracağız ve göreceksiniz. Komisyonun çalışmasını sürdürüyoruz. Denetleme komisyonu... Meclis’e önemli bir yetki verilecek. Biz siyasete daha fazla rol vermeye çalışıyoruz. Yüce Meclis’in rolü artsın istiyoruz. Onun için de ülkemizin gerek istihbaratını, gerek güvenliğini bu yüce Meclis denetleyecek. Salı günü yeni maddemizi, yeni bir madde ihdasını getireceğiz. Bu, siyaset kurumumuz adına, yüce Meclis adına çok önemli bir gelişmedir” diye konuştu.

Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da, “Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun MİT ile ilgili düzenlediği raporun TBMM’deki ilgili komisyonda veya içtüzük gereği kurulacak bir komisyonda denetlenmesi ile ilgili irade beyanı mevcut” dedi.

Atalay’ın bilgisini verdiği denetleme komisyonunun, “İstihbarat ve Güvenlik Denetim Komisyonu” adı altında oluşturulması bekleniyor. (Milliyet)