İstanbul Okmeydanı'nda Gezi Direnişi sırasında polisin başına ateşlediği gaz kapsülüyle yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın tedavisi sürerken hastane önüne desteğe gittikleri için haklarında örgüt üyeliğinden dava açılan 10 kişinin davası bugün görüldü. Sanıklardan bazıları, muayene sırası beklerken gözaltına alındıklarını söyledi

Elçin Yıldıral’ın BirGün’deki haberine göre, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya dört tutuksuz sanık katılırken, ilk kez hakim karşısında çıkan Tayfun Arslan, olay günü olan 10 Mart'ta rahatsızlığı nedeniyle Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gittiğini, aracının içinde muayene sırası beklerken polisin kendisini gözaltına aldığını söyledi.

UYURKEN GÖZALTINA ALINDILAR

Arslan, olay günü rahatsızlığı nedeniyle hastaneye gittiğini belirterek, “Gece gitmiştim. Muayene edilmeyip kapıda beklenmem söylendi. Ben de araç içerisine geçerek araçta uyuyordum. Polisler aracın camına tıkladılar. Herhangi bir şey söylemeden gözaltına aldı. Aracım arandı. Berkin’in ailesinin çağrısı veya başka bir çağrı üzerine olay yerine gitmedim” dedi.

'UYARI YAPMADILAR'

Sanık Ali Ekber Durgun ise olay günü Elvan’ın ailesinin çağrısı üzerine Okmeydanı Hastanesi önüne gittiğini kaydederek, “İddianamenin aksine hastanede olanları rahatsız etmemek için sessiz bir şekilde konuşuyorduk. Çevik kuvvet toplandı. Herhangi bir uyarı olmaksızın üzerimize biber gazı atarak saldırdılar” dedi. Polis müdahalesinin sabah 07.00 sıralarında olduğunu anımsatan Durgun, “Bir kişiye 20-25 polis düşüyordu. Biz uyurken polis saldırdı” diye konuştu.

Yürüyüş Dergisi muhabiri Cansu Güneş Seferoğlu da olay anında fotoğraf çektiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı; “Polis fotoğraf makinemi zorla aldı. İçindeki karta el koymuştu. Bu görüntüler olsaydı polisin herhangi bir uyarı yapmadığı anlaşılacaktı." Mahkeme heyeti de fotoğraf makinesi kartının kolluğa yazı yazılarak istenmesine, geldiğinde üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılmasına karar verdi.

DURUŞMA ERTELENDİ

Heyet, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yazı yazılarak mala zarar verme suçu yönünden davaya katılıp katılmayacaklarının, hastanede zarar olup olmadığının, ne miktarda nelere zarar verildiğinin sorulmasına karar vererek duruşmayı 24 Aralık’a erteledi.