Görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, 16 Nisan’da oylanacak anayasa değişiklik referandumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türk, “Referandum sonucunun Türkiye için çok önemli olduğunu söyledim, ama bence Kürtler için daha önemlidir. Buradan çıkacak sonuç hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda kullanılacaktır. ‘Bakın Kürtler bana destek veriyor’ diyecekler. Ben hiçbir Kürdün böylesi bir onursuzluğu kabul edeceğine inanmıyorum”dedi.

Vecdi Erbay’ın Gazete Duvar’da haberine göre Ahmet Türk, Barış Bloku, Demokrasi İçin Birlik, Diyalog Grubu ve Yurttaş Girişimi’nin, Mardin’de düzenlediği “Herkes İçin Hukuk-Yarınlar İçin” başlıklı panele katıldı.

Yerine kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, olağanüstü bir dönemden geçtiklerini hatırlatarak, 1980 ve 1990’lı yıllara benzer bir sindirme politikasının izlendiğini söyledi.

‘TAHAMMÜL EDİLEMEYECEK BİR ONURSUZLUK

Ahmet Türk, referanduma bir parti olayı gibi bakmamak gerektiğini vurgulayarak referandumda çıkacak sonucun hem Türkiye hem de Kürt halkı için önemli olduğunu söyledi.

 Türk, referandumun Kürtler için ayrıca önemli olduğunu dile getirerek şunları söyledi:

“Referandum sonucunun Türkiye için çok önemli olduğunu söyledim, ama bence Kürtler için daha önemlidir. Buradan çıkacak sonuç hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda kullanılacaktır. ‘Bakın Kürtler bana destek veriyor’ diyecekler. 85 belediyesine kayyım atayacaksınız, bir partinin eş başkanlarını ve milletvekillerini hapse atacaksınız, sonra, ‘Bakın Kürtler bize destek veriyor’ diyecekler. Bu bence tahammül edilmeyecek, kaldırılamayacak bir onursuzluktur. Ben hiçbir Kürdün böylesi bir onursuzluğu kabul edeceğine inanmıyorum.”

‘REFERANDUMDA YÜKSEK ORANDA HAYIR ÇIKACAK’

Meselenin sadece başkanlık olmadığına dikkat çeken Ahmet Türk, Türkiye’yi totaliter bir sistemden, faşist anlayıştan kurtarmak için demokratik güç birliğine ihtiyaç olduğunu söyledi.

90’lı yıllarda Mardin’in Kızıltepe ilçesinde seçim çalışması için esnafı ziyaret ettiklerini, esnafın kendileriyle beraber görünmemek için saklandığını anlatan Ahmet Türk, “Çünkü peşimizde polis ve özel timler vardı, insanları korkutup sindirmişlerdi. Ama birkaç gün sonra seçimler yapıldı ve Kızıltepe’den yüzde 70 oy aldık. Bugün de benzer bir sindirme politikası var. Ama inanıyorum ki referandumda yüksek oranda ‘hayır’ oyu çıkacak” dedi.