Diyarbakır’da geçen hafta sonu iki gün süren olağan genel kurulunu gerçekleştiren Demokratik Toplum Kongresi (DTK), aldığı kararla bütün belediyelerin ana dilde eğitim yapması, kreş ve ana okulları açmalarını kararlaştırdı.

taraf.com.tr'de yer alan habere göre, DTK Genel Kurulu, DTK sözleşmesinde yer alan ve ‘paralel yargı’ olarak algılandığı için eleştirilen adalet divanının da kaldırılmasını kararlaştırdı. Diyarbakır’da gerçekleştirilen Demokratik Toplum Kongresi Olağan Genel Kurulu’nun aldığı kararları basın açıklaması ile kamuoyuna açıkladı. DTK Genel Kurulu, DTK sözleşmesinde yer alan icra kurulu ve 'paralel yargı' olarak algılandığı gerekçesiyle eleştirilen adalet divanının kaldırılmasına karar verirken, eşbaşkanlık divanının genişletilerek 11 kişiye çıkarılmasını kararlaştırıldı.

ALINAN KARARLAR

Sağlık akademilerinin oluşturulması, Diyarbakır’da engelsiz ve özgür yaşam çalıştay yapma kararlarının da bulunduğu 17 karardan bazıları şöyle: “Toplumsal dayanışma ağına ve bir tür komine dönüşen Sarmaşık Derneği’nin yaygınlaştırılması, yeni ormanlık alanları ve fidanlıkları yerel coğrafi ve iklim koşullarına uygun olarak oluşturulması, 21 Şubat Dünya Ana Dili Günü’nde 2015 yılı boyunca dilin yaygınlaştırılması kullanılması ve ana dilinde eğitimin vurgulanması amacıyla çağrı yapılması, tüm belediyelerimizin anadilde eğitim yapacak, kreş ve anaokulları açmalarını öncelikli bir göreve olarak önlerine koymalarını kararları alınmıştır. Eğitimin her aşamasında anadilde eğitim yapmak üzere çalışmalar yürüten ve eğitim kurumları açmayı, anadilde eğitim veren okulları destekleme ve yaygınlaştırma kararı alınmıştır. Hakikatlerin araştırma komisyonunun oluşturulması, Ortadoğu demokratik gençlik konferansı yapılması kararlaştırılmıştır. Kadınların çözüm sürecine aktif katılmasına kadın taleplerin görünür kılmasını süreci izleyecek kadın izleme gözlem hattının oluşturulması kararlaştırılmıştır.”