Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, büyük rüşvet ve yolsuzluk operasyonuyla ilgili, "Soruşturmanın gizliliğini ihlal eden savcı varsa savcılar, zabıt katipleriyle zabıt katipleri, adli kolluksa adli kolluk hakkında, Başbakan Yardımcısı olarak Adalet Komisyonu huzurunda suç duyurusunda bulunuyorum" dedi.

Bozdağ, Danıştay Kanunu'nda değişiklik yapan tasarının TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülmesi sırasında İstanbul merkezli operasyona ilişkin muhalefetin eleştirileri üzerine değerlendirmelerde bulundu.

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, 4 bakan ve çocuklarıyla ilgili ciddi iddialar bulunduğunu, ancak 40 Emniyet müdürünün görevden alındığını ifade ederek, "İddiaları hiç mi ciddiye almıyorlar? Hırsızlığı, yolsuzluğu yapanlar değil de onların peşindekilerin görevden alındığını görüyoruz" dedi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da soruşturmanın, hukukun üstünlüğü kuralıyla ucu kime giderse gitsin salim bir noktaya götürülmesi gerektiğini ifade etti.

Eleştirileri yanıtlayan Bozdağ, Türkiye'nin hukuk devleti olduğunu belirterek, "Ülkeyi yönetenler hukuki güvenliğin zarar görmemesi, adalet duygusunun incinmemesi, hukuk devletinin güçlü şekilde devamı için gayret ederler. Raydan çıkan bir şey varsa raya oturtur" dedi.

Bir iddia varsa hukukun, hukuka uygun işlemesi gerektiğinin altını çizen Bozdağ, şöyle devam etti:

Geçmişte bazı davalarla ilgili çarşaf çarşaf yayınlar yapıldı ve hakikaten bir kesim bunları eleştirirken, bir kesim sessiz kaldı, bir kesim bunları müdafaa etti. Esasında yanlış yapıldığı zaman, iktidar olsun muhalefet olsun hangi noktada siyaset yaparsak yapalım, hepimizin yanlışın karşısında sesimizi yükseltmemiz lazım.

Türk Ceza Kanunun'nun 285. maddesi çok açık. Soruşturmanın gizliliğini ihlal etmenin suç olduğunu açıkça yazıyor ve cezasını tayin ediyor. Soruşturmadan Emniyet Müdürü'nün haberi yok, Vali'nin haberi yok, üstündeki birinci derece amirin haberi yok. Soruşturmanın gizliliği esas iken bazı gazetelerin, bazı internet sitelerinin, bazı televizyon kanallarının her şeyinden haberi varsa, o zaman bizim burada durup, 'Beyler ne yapıyorsunuz? Hukuku nasıl böyle kevgire çeviriyorsunuz' deme hakkımız var. Bunu yapmamız lazım. Manşet manşet, çarşaf çarşaf ortaya koyuyorlar.

Bozdağ, görevden alınan emniyet müdürlerinin "görevi kötüye kullanma" iddiaları nedeniyle yerlerinin değiştirildiğini ve buna ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğü'nün açıklama yaptığını anımsattı. Emniyet müdürleriyle ilgili iddialar olduğunu ifade eden Bozdağ, "Bilgiler sızıyorsa, buna ilişkin emare, iddia varsa, birilerinin kanunu çiğnediğine ilişkin bilgi geliyorsa, 'Bize ne? Elleme böyle gitsin deme hakkımız yok" diye konuştu.

Bozdağ, CHP'li Dibek'in, "Bu iddialar karşısında bakanın haberinin olmasını makul görüyor musunuz?" sorusunu, "Soruşturmanın yapılmasına benim itirazım yok. Cumhuriyet savcılarının harekete geçmesine itirazımız olamaz. Polis de görev yaparken hukukun içinde olmalı. Benim itirazım bazı gazeteler her şeyi bilirken, ben Başbakan Yardımcısı olarak bir şey bilmiyorum" şeklinde yanıtladı.