Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) 14 Ekim günü kongresini gerçekleştiriyor. Baskılara rağmen partilerine desteğin giderek arttığına işaret eden BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Oy oranımızın yüzde 10’un üzerinde olduğunu düşünüyoruz” dedi.

 

Yaklaşan kongre ve binlerce üyesi tutuklu olan partilerine yönelik seçmen desteği konusunda ANF’ye konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 14 Ekim’de yapılacak kongrenin, bir kadro yenileme kongresinden çok tutuklanan ve bu vesileyle eksik kalan kadroları tamamlama kongresi olacağını söyledi.

 

“Tutuklu olan arkadaşlar veya parti yönetimi başarısız olduğu için değil. Bu olağanüstü kongre, siyasi soykırım operasyonlarına karşı, bir cevap olabilmek için yapılacak kongredir” diyen Demirtaş, parti yönetimine girmek için birçok yerden başvurular yapıldığını ifade etti.

 

56 PM ÜYESİ CEZAEVİNDE

BDP’nin 120 üyeli Parti Meclisi’nin yarısına yakını, diğer bir ifadeyle 56 PM üyesi cezaevlerinde bulunuyor. Bununla birlikte 6’sı vekil, onlarcası belediye başkanı olmak üzere 200’ü aşkın seçilmişin aralarında olduğu binlerce aktif üyesi AKP hükümeti tarafından tutuklanarak cezaevlerine konuldu. Demirtaş, “8-9 bin arkadaşımız cezaevinde” diyor.

 

Kongrede “ideolojik, çizgisel bir tartışma” olmayacağını kaydeden Demirtaş, “Kadroların takviye edilmesi kongresi” diye tekrarladı. Demirtaş devamla şunları dile getirdi: “Önümüzdeki görevleri, güç ve parti yönetimini ve kararlılığını ortaya çıkarma kongresidir. Bununla birlikte siyasi soykırım operasyonlarının, partimizde asla bir karamsarlığa, bir dağılmaya, yenilgiye yol açmadığının, dosta düşmana herkese ifade edilecek bir kongredir. Halkımız da her yerde bu kongreyi yakından izliyor. Yerelde yapılan toplantılara da son derece büyük ilgi var. Bu kongreyle birlikte coşkuyla heyecanla, yolumuza devam edeceğiz.”

 

HERKES GÖREV TALEP ETMELİ

Partilerinde görev almak için yapılan başvuruların “sevindirici” olduğunu belirten Demirtaş, şu çağrıda bulundu: “Bütün halkımıza bir kez daha kongreye karşı ilgi, dayanışma çağrısı yapıyorum. Görev almak için, BDP’de çalışmak için herkes kongreye ilgi göstermelidir. Elindeki bütün güç ve olanaklarla partisinin yanında olmalıdır. Parti meclisi, gençlik, kadın çalışmalarında görev alabilecek herkes, mutlaka başvuru yaparak, görev talep etmelidir. Çünkü herkesin mutlaka partimizde, gerek komisyonlarda gerekse de merkezi düzeyde, yapacağı bir şey vardır.”

 

BDP kongreye katılım içi dünyanın hemen her bölgesine davetiye gönderdi. Başta Güney, Doğu ve Batı Kürdistan olmak üzere, Ortadoğu ülkeleri, Avrupa, Amerika ve Latin Amerika’ya kadar çok sayıda ülkeden kongreye katılımlar istendi.

 

KÜRDİSTANİ PARTİLERİN KATILIMI ÖNEMLİ

“Tamamı katılamasa bile önemli bir kısmı mesajla destek verecektir” diyen Demirtaş, Irak Cumhurbaşkanı ve YNK lideri Celal Talabani ile Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani’ye de davetiye gönderdiklerini ifade etti.

 

Demirtaş, “Sayın Talabani ve Barzani’den katılacaklarına dair şu ana kadar şahsen bir mesaj almış değiliz” dedi ve ekledi: “Tabii ki KDP ve YNK ve diğer Kürt hareketlerinin parti kongremize gösterecekleri ilgi, ulusal birlik açısından da, Kürt halkının moral ve motivasyonu açısından da çok önemli olacaktır” dedi.

 

Demirtaş, “BDP’nin kongresine Kürdistani güçlerin yaklaşımı bizler açısından önemlidir. Biz onlardan da kongremize ciddi bir ilgi ve dayanışma bekliyoruz” şeklinde konuştu.

 

BDP’NİN OYLARI YÜZDE 10’UN ÜZERİNDE

 

BARAJ KAYGIMIZ YOK

 

“Bizim baraj ile ilgili bir kaygımız yok. Ama yine de barajın düşürülmesi konusundaki ilkesel tavrımızı her zaman sürdürüyoruz” diyen Demirtaş, BDP’nin oy oranı artarken, Kürt illerinde AKP ve CHP’nin oy oranlarının da azaldığına dikkat çekti. Demirtaş, önemli ölçüde AKP’nin tabanından partilerine oy kaydığını vurguladı.