Cezaevinden milletvekili seçilen BDP’li Kemal Aktaş'ın 2 yıl 1 aylık cezası Yargıtay'da onandı. Aktaş'ın vekilliğinin düşebileceği belirtiliyor. İstanbul Milletvekili Tüzel ise, ‘Kararın Meclis Genel Kuruluna getirilmemesini’ istiyor.

 

ANKARA - BDP Van Milletvekili Kemal Aktaş'ın cezasının kesinleşmesinin ardından milletvekilliği durumunun netleşmesi için Meclise “karar bildirimi” içeren bir yazının gelmesi bekleniyor.

 

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, bir süre önce TBMM Başkanlığına, “örgüt propagandası yapmaktan”, 2 yıl 1 ay hapis cezasının Yargıtay'da kesinleştiğinden bahisle, Aktaş'ın halen milletvekili olup olmadığı, dokunulmazlığının bulunup bulunmadığını sordu.

 

Meclis, Anayasanın ilgili maddesi uyarınca Aktaş'ın halen milletvekili olduğunu ve dokunulmazlığının bulunduğunu mahkemeye bildirdi.

 

Adalet Bakanlığı ile yapılan istişareyle, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinden gelen yazı, “karar bildirimi” şeklinde olmaması nedeniyle TBMM Genel Kurulunda okutulmadı.

 

Meclis, Aktaş'ın durumuyla ilgili yeni bir yazı gelmesini bekliyor. Aktaş'ın cezasının kesinleştiğini içerecek bu yazıyla, Anayasanın milletvekilliğin düşmesini düzenleyen 84. maddesinin 2. fıkrası olan “Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur” hükmü uyarınca bildirimde bulunması gerekiyor.

 

Bu yazı, Genel Kurulun bilgisine sunulacak ve Aktaş'ın milletvekilliği o tarih itibarıyla düşmüş olacak.

 

TÜZEL: MECLİS GENEL KURULUNA GETİRMEYİN
İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel ise, BDP Van Milletvekili Kemal Aktaş'ın cezasının Yargıtayca onanmasıyla ilgili kararın TBMM Genel Kuruluna getirilmemesini ve yasama döneminin sonuna kadar askıda kalmasını istedi.

 

Halkların Demokratik Kongresi İstanbul Milletvekili Tüzel, işten atılan ve üç aylık ücretlerini alamayan 420 Hey Tekstil işçisi için düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin, BDP Van Milletvekili Kemal Aktaş'ın cezasının onanmasına ilişkin sorusu üzerine şöyle konuştu:
''Bu yargılama kararı demokrasi ile bağdaşmaz. Öncelikle seçilmiş milletvekili hakkında bu kararın yasama döneminin sonuna kadar askıda kalmasını, Meclis Genel Kuruluna getirilmemesini ve bu süreç içinde düşüncenin ifadesini önündeki suç tanımlamalarının ortadan kaldırmasını bekliyoruz'' diye konuştu.

 

Aktaş'ın avukatı BDP Genel Başkan Yardımcısı Av. Meral Danış Beştaş da mahkemenin söz konusu kararı Meclis'e göndermediğini söyledi. Anayasa'nın 83. maddesine göre milletvekilliği devam eden Aktaş'ın infaz hükmünün vekilliğinin sonuna bırakılacağını belirten Beştaş, "Böyle bir kararın olmadığı kanaatindeyiz" dedi.

 

Hasip Kaplan da, Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş’ın milletvekilliğinin düşürüldüğü yönündeki haberleri değerlendirdi. Anayasa’nın 76’ncı maddesinin milletvekili seçilme yeterliliğini düzenlediğini, Aktaş hakkında seçildiği tarihte verilmiş bir hüküm olmadığını, cezanın Aktaş milletvekili seçildikten sonra onaylandığını hatırlatan Kaplan şöyle devam etti:

 

"2001 reformu çerçevesinde anayasanın 76, 83 ve 84. maddeleri birlikte mütalaa edildiğinde sonradan verilen bir kararın, dönem sonuna bırakılması anayasanın amir hükmünün gereğidir. Zaten anayasanın 14. maddesinin son fıkrası 2001 yılında değiştirildi, ‘uygulanacak müeyyideler kanunla belirlenir’ dendi ama 11 yıldır bu kanun çıkmış değil. Bu nedenle Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş’ın vekilliği düşürülmemiştir. Yasama dokunulmazlığının kalkması içtüzüğün 131 ve 138. maddelerinde belirtilmiştir. Böyle bir durumda komisyon çalışması vardır, bu aşamaya gelinmemiştir."

 

Bahattin Şeker örneğine bakılarak durumun daha iyi anlaşılabileceğini söyleyen Kaplan, "Milletvekilliği adaylığı döneminde kesinleşmiş hiçbir mahkeme sonucu yoktur. Milletvekili seçildikten sonra düşünce açıklaması nedeniyle süren bir yargılamada milletvekilliği araştırılmadan verilen bir karar vardır. Bu kararın konusu düşünce açıklaması olduğu için anayasa 90 ve özellikle AİHS 10. maddesine göre bu nevi bir karar hem anayasa 76, 83 ve 84 kapsamında dönem sonuna bırakılır yönünde hüküm bulunmaktadır. Usul prosedürü iç tüzükte işletilmemiş, daha o aşamaya gelinmediği ve Meclis’te de okunmadığı için vekilliğin düşmesi gibi bir durum söz konusu değil şu an" dedi.

 

MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLÜRSE NE OLACAK?
Kaplan’a yasalar farklı yorumlanarak milletvekilliğinin düşürülmesi durumunda nasıl bir tavır alacakları soruldu. "Hiçbir siyasi iktidar rakiplerine karşı bu tür bir yaklaşımla mücadeleyi ajandasına alma sorumsuzluğuna sahip değildir" diyen Kaplan şöyle devam etti:

 

"Siyasetçiler sandıkta yarışırlar. Demokratik toplumda düşünce özgürlüğü söz konusu olduğunda dikkatli olmak zorundalar. Biz 8 milletvekilinin tutuklu bulunmasının sürdürülemez, katlanılamaz, tahammül edilemez duruma dönüştüğünü düşünüyoruz. Yeni anayasada düşünce özgürlüğünün sınırlarının genişletilmesi gerekiyor. ‘Kanun lastiktir, istediğim sınıra çekerim’ diye bir şey yok arkadaşlar. Parlamentomuzun böyle bir görüntüyle karşılaşacağını düşünmüyoruz."

 

KONUŞMASI NEDENİYLE 2 YIL 1 AY HAPİS ALDI
2006 yılında katıldığı Nevruz etkinliğinde yaptığı konuşma nedeniyle Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan ve 2 yıl 1 ay hapis cezası verilen BDP Van Milletvekili Kemal Aktaş’ın cezası Yargıtay tarafından onanmıştı.