Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Seçim Komisyonu, büyükşehir statüsüne kavuşan Şanlıurfa'da başkan adayı olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i gösterme kararı aldı.

Osman Baydemir'in adaylığı, uzun süredir BDP içerisinde tartışılıyordu.

AK Parti'nin Vali Celalettin Güvenç'i aday göstermesinden sonra parti tabanında oluşan kısmi rahatsızlığı göz önünde bulunduran BDP, AK Parti'nin karşısına popülaritesi olan güçlü bir aday çıkarmak için parti organlarında nabız yoklamaya başladı.

Yapılan değerlendirmeler sonunda Osman Baydemir'in aday olmasına karar verildi.

Baydemir, son iki dönemdir Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürütüyor.

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olmuştu.

BDP, bugün Diyarbakır’da yapacağı basın toplantısı ile 13 il ve ilçelerin başkan adaylarını açıklayacak.

Büyükşehir statüsüne kavuşan Şanlıurfa'da ilçelerden gelen oylar Ak Parti lehine olan dengeleri değiştirebilir.

Geçtiğimiz aylarda Şanlıurfa’nın Harran İlçesi’nde teşkilatlanma faaliyetlerine devam eden BDP’ye üye olan Bini İcil aşireti mensupları, BDP’de siyaset yapma kararı aldıklarını söylemişti. Bini İcil aşireti büyük çoğunluğu sünni ve şafi mezhebine mensup bir Arap aşireti. Çoğunlukla Şanlıurfa merkez, Harran ovası, Bozova ve Akçakale’de yaşamlarını sürdürmekte.

Yine geçtiğimiz günlerde "olmaz" denilen bir gelişme yaşanmış, bir dönem PKK ile savaş halinde olan bölgenin en güçlü aşiretlerinden Bucaklar, Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde BDP’den aday olmak için parti kurmayları ile görüşmüştü. Her iki taraf da bu ilişkilerin barış sürecine katkı vereceğini belirtmişti.

BDP’nin Şanlıurfa ve ilçelerindeki yeni açılımları Osman Baydemir gibi sevilen, başarılı ve büyükşehir tecrübeli bir aday ile seçimlere de yansıyabilir.

Ak Parti’nin çok rahat göründüğü Urfa’da görünen o ki bu seçimler sıkı bir yarış içinde geçecek.