Barış ve Demokrasi Partisi Grup Başkanvekili İdris Baluken, hasta tutukluların durumuna dikkat çekti.

Konuya ilişki yazılı açıklama yapan Baluken, Türkiye’de toplum vicdanında onarılamaz yaralar bırakan konuların başında hasta tutukluların durumunun geldiğini belirterek, "Hukukun ölüm ifade ettiği bu konuda, adalete olan güven aşınmakta ve buharlaşmaktadır" dedi.

Uzun tutukluluğun insan hak ve hürriyetlerinin önündeki en büyük engellerden biri olduğunu kaydeden Baluken, bu hak ihlalinin yol açtığı en büyük ihlale hasta tutukluların maruz kaldığını belirtti.

Fiili ölüm cezası ve hukuksuzluğun hukukunu hasta tutuklulara, ailelerine ve topluma dayatan Ceza Muhakemesi Kanunu’nda değişiklik yapılmasını gerektiğini vurgulayan Baluken, "Çünkü hasta tutukluları her an kaybedebileceğimiz kritik bir eşikte bulunmaktayız" diye belirtti.

Hasta tutukluların tahliye edilmesi için yetkili olan Adli Tıp Kurumu'nun, tahliyelerin önündeki en büyük engel olduğuna işaret eden Baluken, Adli Tıp Kurumu’nun bilimsellikten uzak ve taraflı kararlarının hasta tutukluların maruz kaldığı durumun en başat nedenlerinden olduğunu ifade etti.

Buluken, şunları söyledi:

"Bilindiği üzere bilirkişilik, hizmetin niteliği gereği herhangi bir konuda verilecek objektif, teknik ve bilimsel görüştür. Bilirkişiliğin esası bilimsel görüşün özgürce sunulabilmesidir. Dolayısıyla bilirkişilik görevini ifa edecek üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri, tam teşekküllü hastanelere yetki dağılımı zaman geçirmeksizin yapılmalıdır. Bu bakımdan, hasta tutuklu ve hükümlülerin durumlarının ciddiyetle incelenebilmesi için sağlık konusunda devlet eliyle yaratılan bu tekelleşmenin ortadan kaldırılması gerekmektedir."

BDP Grup Başkanvekili Baluken, bu nedenle, "demokratik çözüm sürecinin de bir parametresi olarak" hasta tutukluların bir an önce serbest bırakılması için başta AKP olmak üzere, tüm siyasi partiler, insan hakları kuruluşları ve Türkiye halklarını duyarlı olmaya çağırdı.