Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın çözüm süreci ile ilgili açıklamalarına BDP’lilerden eleştiri geldi.

ÇELİK: HEPİMİZİ RAHATSIZ EDEN TÜRDEN AÇIKLAMALAR

BDP'li milletvekili Demir Çelik, Erdoğan’ın açıklamalarını, “Hepimizi rahatsız eden türden açıklamalar” şeklinde değerlendirirken, “Karşı tarafı hizaya çekmeye çalışan, hassasiyetlerini yok sayan söylemler sürecin ruhuna uygun düşmüyor,” diye konuştu. PKK’nin silahları kime bırakacağının önemli olduğunu söyleyen Çelik, “Silahını bırakıp elini kolunu sallayarak gidecek kişinin silahı kime bırakacağı problem. Bir an önce Âkil İnsanlar Komisyonu kurulmalı ve ne şekilde sınır dışına çekileceği belirlenmeli” dedi.

KURT: OLAMAZ VE OLMAZ ÜZERİNDEN ŞEKİLLENENE RETORİK SÜRECE ZARAR VERİR

BDP’li Adil Kurt ise “Süreci tıkayacak argümanları kullanmamak lazım. ‘Olamaz’ ve ‘olmaz’ üzerinden şekillenen retorik sürece zarar verir” dedi.

Kurt, Başbakan Erdoğan’ın sorunu “silahları gömüp gidecekler” gibi çok basite indirgeyen bir yaklaşım sergilediğini belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anda Öcalan’ın çağrısı üzerine PKK’nin aldığı bir karar var. İkinci aşama da yol temizliği yapılıp silahlı güçlerin sınır dışına çekilmesiyle olacak. Birinci aşamanın tamamlanması, hükümetin dirayetine bağlıdır. Hükümet aşırı bir özgüven ile hareket ediyor. Aşırı özgüvenle bu sürecin gitmeyeceğini bilmek lazım. Bu sürecin önünü tıkayacak argümanları kullanmamak lazım.”

Kurt, "Kürtlerin kandırılma fobisini, Türklerin de bölünme fobisini bertaraf edecek bir argümana ihtiyaç var” diye belirtti.

TUĞLUK: ESKİ TARZDA YAKLAŞIMLAR KAYGI VE SIKINTILARA YOL AÇIYOR

Başbakan Erdoğan’ın PKK’nin sınır dışına çekilmesi ve çözüm süreci ile ilgili açıklamalarını değerlendiren Aysel Tuğluk, Öcalan’ın çağrısıyla demokratik siyaseti esas alan bir sürecin başladığını belirterek, “En nihayetinde ciddi adımlar atıldı. Çok olumlu gelişmeler, önemli gelişmeler yaşandı ve bu gelişmelerin özüne bakmak lazım. İktidarın süreci tek taraflı götürme yaklaşımı var. Oysa karşılıklı adımlarla götürülmesi gerekiyor. Eski tarzda yaklaşımlar maalesef kaygı ve sıkıntılara yol açıyor” dedi.