İlk olarak Zaman’da yayınlanan, Başbakan Erdoğan’ın Kızılcahamam’daki basına kapalı konuşmasının Cemaat’e yakın iki milletvekili tarafından videoya çekildiği ve bundan dolayı “öğrenci evleriyle” ilgili açıklamasını yalanlayamadığı iddialarına ilişkin olarak, BDP Eşbaşkan Yardımcısı ve Özgür Gündem gazetesi yazarı Filiz Koçali de değindi.

Gazeteye çok çarpıcı kulis bilgileri paylaşan Koçali, Başbakan Erdoğan’ın öğrenci evleriyle ilgili sözlerini yalanlamamasının perde arkasında Cemaat’e yakın milletvekilleri olduğunu ve Başdanışman Yalçın Akdoğan’ın Zaman gazetesiyle ilgili “İşleri güçleri hükümetle uğraşmak, hükümeti zora sokmak” dediğini yazdı.

Filiz Koçali'nin "AKP’nin içi çok karışık" başlıklı yazısındaki o çarpıcı iddialar şöyle:

Gülen’e yakın isimlerden Hüseyin Gülerce seçimlerden hemen sonra “12 Haziran seçimlerinin sonucu, tek başına AK Parti’nin siyasî bir başarısı olarak algılanmamalıdır. AK Parti, muhafazakâr demokrat dinamizminin siyasetteki karşılığıdır. Ortada particiliği aşan bir uyanış var, bir geliş var” saptamasını yapmış ve AKP iktidarına, AB, Kıbrıs ya da askeri vesayet gibi konulardaki söylemleri ve “değişim” nedeniyle destek veren liberal kesimlere de “sizinle işimiz buraya kadardı” deyivermişti.

Gülerce’nin “muhafazakar demokrat dinamizm”de ortaklaşma olarak saptadığı durum belli ki kendileri açısından değişti ve AKP’nin “radikal İslam’a kayması” nedeniyle “ideolojik ayrılığa” dönüştü.

Öğrenci evleriyle ilgili tartışmanın fitilinin ateşlenmesinde de Gülerce’nin yazdığı gazetenin önemli bir rolü oldu. Hatırlanacağı üzere öğrenci evleri meselesi AKP’nin Kızılcahamam kampının son günü (3 Kasım-Pazar) gündeme gelmişti. Başbakan’ın basına kapalı bölümde bu içe dönük değerlendirmeleri ertesi gün, yani 4 Kasım Pazartesi günkü Zaman Gazetesi’nde deşifre edildi.

Aynı gün Arınç ve Başbakan’ın danışmanı Akdoğan konuyu yalandı. Kulislerde konuşulanlara göre, aslında Başbakan da bu konuya hiç girmek istememiş, hatta yalanlamayı düşünmüş, ama kendisine giden bir istihbarat raporunda, Kızılcahamam konuşmasının Cemaat’e yakın iki milletvekili tarafından video kaydına alındığı dolayısıyla yalanlanmasının mümkün olmadığı bilgisi paylaşılmış. Başbakanın da bunun üzerine çıkıp açıklama yapmak zorunda kaldığı ileri sürülüyor.

Bir diğer kulis bilgisi de şu: Haberin Zaman gazetesinde sızdırıldığı gün Yalçın Akdoğan’ın buna sert tepki gösterdiği belirtiliyor. Akdoğan’ın sabah kahvaltısında birlikte olduğu isimlere Zaman’ı göstererek “İşleri güçleri hükümetle uğraşmak, hükümeti zora sokmak” dediği ileri sürülüyor.

Bunların üzerine bir de Arınç’ın konuşmasını, Gül-Erdoğan çelişkisini, diğer cemaatlerin sıkıntılarını, hükümet medyası yazarlarının sağduyu çağrılarını da ekleyin ve AKP’nin içinin ne kadar karışık olduğunu bir düşünün.

Koçali'nin yazısının tamamını okumak için tıklayınız...