BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, partisinin önümüzdeki seçimlerde başörtülü aday çıkarabileceği sinyalini verdi.

Haber7.com'a konuşan Baluken, "BDP'nin bünyesinde İslami kanadı temsil eden isim de var, Süryani bir isim de... Peki başörtülü bir ismin BDP çatısı altında siyaset yapmasına parti olarak nasıl bakarsınız?" şeklindeki bir soru üzerine, ilkesel olarak başörtüsünün inanç özgürlüğü kapsamında kamusal alan tanımı ve farklı tanımlamalar olmadan, özgürce bireyin kimliğini hayata geçirecek, yansıtacak şekilde özgürlüğe kavuşmasını istediklerini belirterek, "bu konuyla ilgili yaptığımız çalışmalarda ortadadır. Örneğin; yasama dönemi yeni başladığı zaman, başörtülü bir milletvekilinin başörtüsü ile parlamento çatısı altında çalışması için önerge verdik ve maalesef diğer siyasi partiler bu önergeyi BDP verdiği için reddetti." dedi.

Baluken, önümüzdeki seçimlerde partisinin başörtülü bir vekil çıkarıp çıkarmayacağı konusunda ise şöyle konuştu:

"Bizim her bir milletvekilimiz başörtüsüne karşı duyarlıdır, bugüne kadar özgürlükler konusunda olması gereken kriterler neyse ona göre söylemlerde bulunmuşlardır. Önümüzdeki dönem içinde de her kesimin ve rengin Meclis'te temsil edilmesi taraftarıyız. Mesela bir başörtülü milletvekilinin BDP'den çıkmasını istiyoruz. Geçmiş dönemde bununla ilgili çalışmamız oldu ancak bu gerçekleşmedi. BDP'de hem Ermeni bir vekil hem de başörtülü bir vekilin olmasını istedik ama olmadı, bu bizim bir eksikliğimizdir. Meclis'i tek tipleşmeye götürecek düzenlemelere karşı olduğumuzu ifade ettiğimiz gibi, herkesin kendini özgürce ifade etmesini istiyoruz."