BDP 12 Haziran seçimlerinde “Demokratik Blok” oluşturarak girecek. Türkiye’deki tüm demokrasi güçlerinin ortak paydalarda, özellikle yeni ve demokratik bir anayasa talebi çerçevesinde biraraya gelmesi hedeflenecek. Partiler, kurumlar yanında, partili partisiz yurttaşlar, dernekler, sivil inisiyatifler, aydınlar tüm demokrasi güçleriyle oluşturulacak Demokratik Blok’un belirleyeceği bağımsız adaylarla 81 ilde seçimlerde güçlü bir irade oluşturulmaya çalışılacak.

20 VEKİL 40 VEKİL OLACAK

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, 12 Haziran seçimlerinde BDP’nin Adana, Mersin, İzmir, İstanbul gibi yerlerden “sürprizle geleceğini” söyledi.

Kaplan, 12 Haziran"da yapılacak seçimlere ilişkin ise, “12 Haziran 2011 seçimi, seçim barajının tartışılacağı son seçim olacak. Barajları yıkacağız, ezberi bozacağız” diye belirtti.

Her seçimde oylarının arttığını kaydeden Kaplan, 2009 yerel seçimlerinde 50 belediyenin 100"e çıktığını hatırlatarak, “12 Haziran seçimlerinde de 20 vekil 40 olacak” vurgusunu yaptı

11 İLDE ÖNSEÇİM

BDP'nin genel seçimler için öngördüğü seçim programı hakkında ayrıntıları açıklayan BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, toplumun farklı kesimlerini aynı çatı altında toplamayı hedeflediklerini söyledi.

AK Parti iktidarının Kürt sorunun çözümünden, Alevi sorunlarının çözümüne kadar ortaya koyduğu çalışmaların başarısızlıkla sonuçlandığını ve iktidarın tüm kredisini kaybettiğini söyleyen Yıldız, hedeflerinin milletvekili sayısını ikiye katlamak olduğunu söyledi.

Bengi Yıldız, "Çalışmalar için yeni bir seçim komisyonu kuruldu. Siyasiler bu komisyona başvurarak adaylıklarını açıklayabilirler. Doğu ve Güneydoğu'da 11 ilde ön seçim yapılacak, diğer illerde ise adaylar değerlendirmeye tabi tutulacak" dedi.

İSMİ KONUŞULANLAR

12 haziran seçimlerine bağımsız adaylarla katılma kararı alan BDP’de, birçok adayın ismi konuşulmaya başladı. Eşbaşkanlar Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak’ın yanı sıra Sırrı Sakık, Hasip Kaplan, Bengi Yıldız ile Ayla Akat’ın dışındaki mevcut vekillerin aday gösterilmeyeceği iddia edilirken, KCK sanıkları Hatip Dicle, Fırat Anlı ve Selma Irmak’ın aday gösterileceği iddia ediliyor.

NEWROZ’DA TANITILACAK

BDP, seçimlere bağımsız adaylarla katılma kararı almasının ardından, aday belirleme çalışmaları da başladı. Kurulan Seçim Komisyonu, adaylar için her ilde seçim platformu oluşturacak. Bu platformların eğilim yoklaması ve ön seçim yaparak belirleyeceği adaylarda aranacak öncelikli özellik ise Kürtçe’nin herhangi bir lehçesini bilmek olacak. Komisyon, belirlediği isimleri Diyarbakır’daki Newroz kutlamasında tanıtarak gövde gösterisi yapacak.

Milletvekilliklerini riske atmamak için illerdeki mevcut oy potansiyeline göre aday sayısını belirleyecek olan parti, Iğdır, Kars, Tunceli, Bingöl, Bitlis, Siirt, Elazığ, Ağrı, Ardahan, Adıyaman, Ankara, İzmir, Gaziantep, Konya, Mersin ve Adana’da birer kişiyi aday gösterecek.

Batman, Şırnak, Hakkari, Mardin, Muş ve Şanlıurfa’da iki, İstanbul’da üç, Diyarbakır’da ise dört aday gösterilecek.

TÜRK VE TUĞLUK’UN DURUMU NET DEĞİL

Konuşulanlara göre Eşbaşkanlar Demirtaş ve Kışanak ile Sırrı Sakık, Hasip Kaplan, Bengi Yıldız ve Ayla Akat yerini koruyacak. Osman Özçelik, Hamit Geylani, Pervin Buldan, Sebahat Tuncel ve İbrahim Binici’nin isimleri de konuşuluyor.

Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) eşbaşkanları Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk’un aday olmak istedikleri konuşuluyor. Ancak, DTK’nın boş bırakılarak işlevini yitirmemesi için Türk ve Tuğluk’un yerlerinde kalacakları da bkonuşuluyor. Bu iki ismin adaylığına soğuk bakılmasının diğer nedeni ise, siyasi yasaklı oldukları için milletvekili seçilmeleri durumda Meclis Grubu’na katılamayacak olmaları.

BDP’nin, en fazla kontenjanı KCK tutuklularına ayıracağı da iddia ediliyor. Hatip Dicle’nin, Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak ve Eşbaşkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ile birlikte Diyarbakır’dan aday gösterileceği belirtiliyor.

Fırat Anlı Bingöl, Selma Irmak ile Altan Tan’ın ismi Mardin için geçiyor.

Tuncer Bakırhan Van, Abdullah Öcalan’ın avukatlarından İrfan Dündar’ın ise Siirt’ten aday gösterileceği belirtiliyor.

Barış Grubu üyesi Aysel Doğan Tunceli, Mahmut Alınak Kars, İbrahim Ayhan Şanlıurfa, Ahmet İnan ise Adıyaman’da ağır basan isimler.

İsmi geçen diğer adaylar ise şunlar: Orhan Doğan’ın kızı Ayşegül Doğan, Esat Canan, Doğan Erbaş, Kemal Avcı, Demir Çelik, Leyla Güven ve Nazmi Gür.

BDP, ayrıca “Demokratik Blok” anlayışı çerçevesinde farklı kesimlerden adayları da destekleyecek. Bu konuda henüz netleşmiş bir durum söz konusu olmamakla birlikte, değerlendirmelerin ve görüşmelerin sürdüğü biliniyor.

Bütün bunlar elbette şu aşamada konuşulanlar. Seçimlere daha aylar var. Yapılacak çalışmalar, görüşmeler, tartışmalar sonucu isimler ve ayrıntılar daha çok değişecek gibi görülüyor.