Diyarbakır’da dün gece hukuk danışmanlarının da katılımıyla olağanüstü toplanarak bir durum değerlendirmesi yapan BDP yönetiminin Ağrı, Mersin, İstanbul ve Elazığ’da bağımsız yedek aday bulundurmadığı öğrenildi.

Kararı kabul edilemez olarak değerlendiren BDP, bugün daha geniş katılımlı toplantı ile seçimden çekilip çekilmemeyi tartışacak. Seçimlere devam kararı alınması halinde Diyarbakır’da YSK’ya bağımsız aday olarak başvuran ancak yedekte bekletilen avukat Abdulkadir Güleç, kapatılan DTP yöneticilerinden Mahmut Çelik ve BDP il yöneticisi Abdulhaluk Katar arasından seçim yapılacak. Zana ve Dicle’nin yerine Güleç ve Çelik’in destekleneceği öğrenildi.

Siirt’ten veto yiyen Kışanak’ın yerine ise yedek aday BDP İl Başkanı Faruk Sağlam’ın girebileceği öğrenildi.

Hakkari’den veto yiyen Yüksekova eski Belediye Başkanı Salih Yıldız’ın BDP’nin dördüncü adayı olduğu ve yedek olarak bekletildiği belirtildi. BDP’nin, milletvekili olması nedeniyle veto yemeyeceğine garanti gözüyle bakılan Sebahat Tuncel’in yerine ise yedek aday koymadığı öğrenildi. Aynı şekilde YSK’dan veto yiyen Mersin adayı Ertuğrul Kürkçü, Ağrı adayı Murat Öztürk ve Elazığ adayı İsa Gürbüz yerine de BDP’nin yedek aday önlemi almadığı ortaya çıktı.

BDP’nin iddialı olduğu iller arasında bulunan Diyarbakır, Van, Hakkari, Şırnak, Mardin ve Muş illerinde yedek aday çıkardığı öğrenildi. Buna karşın, Zana ve Dicle ile milletvekilleri Tuncel ve Kışanak’ın yerine desteklenecek adayların BDP yönetimini düşündürdüğü belirtildi.

Milliyet