27 Nisan Cuma günü 19’da Fatih Belediyesi Topkapı Sosyal Tesisleri’nde Moderatörlüğü’nü Yordam Dergisi editörü Mehmet Sait Çakar’ın yaptığı söyleşiye eski Has Parti Genel Başkan yardımcısı Zeki Kılıçaslan da katıldı.

Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda öğretim üyesi. Mehmet Bekaroğlu ile birlikte Numan Kurtulmuş’a tavır alan Kılıçaslan kot taşlama işçilerinin yakalandığı ve ölümcül sonuçlar doğuran “slikozis” hastalığına karşı verdiği mücadeleyle tanınıyor.

İşte Zeki Kılıçaslan’ın anlattıklarından öne çıkanlar:

“İŞÇİ KARDEŞLİĞİNİ SAVUNUYORUM”

Has Parti’de genel başkan yardımcılığı yaptım. Partide İslamcı-Laik ayırmaksızın işçi kardeşliğini savundum, halen de savunuyorum. Fikir Zamanı sitesinde yazılar yazıyorum. “Neoliberal Dönemde İslamcılık” diye bir sempozyum düzenledik. İhsan Eliaçık Hoca’yla dostuz. Has Parti, emek mücadelesi için yeni bir soluktu ama olmadı. Ben sistemi İslamcıların değiştireceğine inanan bir sosyalistim.

Has Parti tabana inemedi maalesef, entelektüel kesimde yapılandı. Emek ve Adalet sitesinde de yazıyorum. Emek ve Adalet Platformu’nun yeri Fatih Kıztaşı’nda. Sohbetlerimize soldan gelenler de var. Özellikle ESP (Ezilenlerin Sosyalist Partisi)’den… Üniversite hocalarına falan konferans verdiriyoruz.

“TAKSİM ISRARINI BENİMSEMİYORUM”

1 Mayıs’ta Taksim ısrarını benimsemiyorum ben. Biz Emek ve Adalet olarak Çapa’nın önünde toplanıp bir yerlere gideceğiz ama tam olarak netleşmiş değil. İnşa Kültürevi ile birlikte hareket edeceğiz.

Fi tarihinde HADEP’in mitingindeyim. HADEP’in sol örgütlerle seçim işbirliği yaptığı bir zamandı. Mitinge katılanlardan biri, “Nerelisin?” dedi. Beni Kürde benzetti galiba. “Trabzonluyum” dedim. “Ne olacak canım hepimiz Müslüman’ız” dedi.

“HEPTEN DE GAVUR DİİLİZ YA!”

Bir fıkra daha anlatayım: Adamın biri oruç tutmuyormuş, fakat her sabah sahura kalkıp yemek yiyormuş. Bir gün karısı itiraz etmiş: “Herif madem oruç tutmuyorsun sahura niye kalkıyorsun?” diye. Adam da: “Hanım oruç tutmuyorsak hepten de gavur diiliz ya!” demiş.

Ben aydınlanmacı sol bir emek hareketinden geliyorum. Bence anayasaya, “Hiçbir insan başkasını çalıştırarak geçinemez” diye bir madde konmalı.

Hiç içeri girmedim. Gerçek halk siyaseti, merkezi hedefleyen siyasettir bence. Geçende bir toplantıya katıldım. Baktım kimse çay içmiyor. Sordum: “Niye içmiyorsunuz?” diye. “Hepimiz prostatlıyız” dediler. Mevcut durum bu yani.

“Niye Ak Parti’ye katılmadın?” diyenlere, “Biz zaferle değil seferle mükellefiz” diyorum.

Sistem AKP ile birlikte nefes tazeledi aslında. Neoliberalizm dediğimiz vahşi Kapitalizm tarihinde hiç bu kadar güçlü olmamıştı.

“BDP İÇİNDE YER ALIRIM”

Çözüm sürecini destekliyorum. Şiddet bittikten sonra Türkiye’de siyaset iklimi değişecek bence. BDP Türkiye genelinde siyaset yaparsa içinde yer alırım. Ben Apo’nun süreci çok iyi okuduğunu düşünüyorum.

Haber: Osman Akyol / Demokrat Haber