Barış ve Demokrasi Partisi eş başkanları Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş, ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın ardından İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanay'a yapılan işkence görüntülerine ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, ÇHD'ye yönelik operasyonun, "Türkiye’de hukukun ve adaletin ne denli ayaklar altına alındığını gösteren uygulamaların son örneği" olduğu kaydedildi.

Polisin ÇHD İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanay’a yaptığı işkence görüntülerinin ortaya çıktığını hatırlatan BDP, "Bu ülkede adalet, hukuk ve insan hakları mücadelesi yürüten hukukçulara yönelik yapılan bu uygulama insanlık dışıdır, hukuk dışıdır, demokrasi dışıdır.Bu işkence uygulamaları, siyasetçi, gazeteci, avukat, sendikacı, öğrenci, insan hakları savunucusu demeden binlerce insanın tutuklanmasına yol açan siyasi soykırım operasyonlarının bir parçasıdır. 'Artık üstünlerin hukuku değil hukukun üstünlüğü var' diyenlerin, 'işkenceye sıfır tolerans'tan söz edenlerin, demokrasi ve hukuk devleti yolunda ilerlediklerini söyleyenlerin bu ülkedeki muhalif kesimlere karşı yapılan bu insanlık dışı baskılar karşısında ne söyleyeceklerini merak ediyoruz.

ÇHD yönetici ve üyelerini bir yıldır tutuklu olduklarını hatırlatan BDP eşbaşkanları, "Bu tutuklamalar, bu ülkeyi kendi iktidar hedefleri doğrultusunda dizayn etmeye çalışan, hükümet-cemaat paralel yapılanmasının demokratik toplumsal muhalefeti bastırmaya yönelik yürüttüğü operasyonların bir sonucudur" dedi.

Demokrasiyi, hukuku, adaleti ayaklar altına alan bu baskıların ancak güçlü bir toplumsal muhalefetle aşılabileceğine işaret Kışanak ve Demirtaş, şunları kaydetti: "Yoksa bu iktidarın ve devlet zihniyetinin bu ülkeye demokrasi ve özgürlük getirmeyeceği ortadadır. Özgürlükler ancak mücadele edilerek kazanılabilir" diye belirtti.

Hukukçulara ve tutuklanan binlerce insana yönelik insanlık dışı uygulamaları kınayan eşbaşkanlar, hak ihlallerinin takipçisi olacaklarını bildirdi, hükümeti, İçişleri Bakanı ve ilgilileri görevden almaya çağırdı. (ETHA)