12 Haziran’da yapılan genel seçimlerin ardından geçen hafta yapılan anketin sonucuna göre, BDP tabanının yüzde 87'si boykotu destekliyor. Yemin krizinde ise her 3 CHP'li seçmenden biri ‘yemin boykotuna’ karşı olduğunu söyledi.

İKSara'nın 5-12 Temmuz 2011 tarihleri arasında 2058 kişi üzerinde yaptığı kamuoyu araştırması 24 ile bağlı 173 ilçede ve 50 belde/köyde yüz yüze görüşülerek yapıldı.

AKP YÜZDE 52

12 Haziran seçimlerinin ertesinde yaşananların ardından seçmene 'bu pazar bir genel seçim olsa, oyunuzu hangi partiye verirdiniz?' sorusuna , 'AKP' yanıtını verenlerin oranı yüzde 52 olurken, yüzde 25.7 'CHP', yüzde 12.4 'MHP' yüzde 6.9 'BDP', yüzde 1.8 'diğer' yanıtını verdi.

YÜZDE 92 BDP'Yİ BAŞARILI BULUYOR

Seçmenlere 'oy verdiğiniz partinin başarılı olduğunu düşünüyor musunuz?' sorusu da yöneltildi. Buna göre, AKP seçmeninin yüzde 95'i, CHP'nin yüzde 44'ü, MHP'nin yüzde 29'u, BDP tabanının yüzde 92'si kendi partisini başarılı buluyor. Bu soruya 'başarısız' yanıtı verenlerin oranı AKP seçmeninde yüzde 4, CHP'de yüzde 34, MHP'de yüzde 34, BDP'de yüzde 6 oldu.

Ankete göre her 3 CHP'liden birisi partinin başarısız olduğuna inanıyor. MHP'li seçmenlerin çoğunluğu ise partilerinin 'ne başarılı ne de başarısız' olduğunu düşünüyor.

CHP'LİLERİN YÜZDE 34 YEMİN BOYKOTUNU DESTEKLEMİYOR

İKSara'nın anketinde CHP'li seçmenlere 'CHP'nin yemin etmeden Meclis'teki çalışmalara katılma kararını destekliyor musunuz?' sorusu da yöneltildi. Bu soruya CHP'li seçmenlerin yüzde 57'si 'Evet, destekliyorum', yüzde 34'ü 'Hayır desteklemiyorum', yüzde 9'u ise 'kararsızım' yanıtını verdi.

BDP TABANI BOYKOT DİYOR

'BDP'nin Meclis'i boykot kararını destekliyor musunuz?' sorusuna BDP seçmeninin yüzde 87'si 'evet, destekliyorum' derken, sadece yüzde 4'ü 'hayır, desteklemiyorum' yanıtını verdi. BDP seçmenin yüzde 9'u kararsız.

BDP'nin boykotuna CHP seçmenin sadece yüzde 21'i destek verirken, yüzde 71'i 'hayır, desteklemiyorum' yanıtını verdi. Aynı soruya AKP seçmenin yüzde 7'si, MHP'nin de yüzde 3'ü destek verdi. AKP seçmeninin yüzde 84'ü boykota karşı çıkarken, yüzde 9'u kararsız olduğunu söyledi. MHP seçmenin yüzde 94'ü karşı olduğunu söylerken, yüzde 4'ü kararsız olduğunu dile getirdi.

HATİP DİCLE SORUSU

Ankete katılanlara 'Yüksek Seçim Kurulu tarafından Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin iptal edilmesini doğru buluyor musunuz?' sorusu da soruldu. Bu soruya AKP seçmeninin yüzde 64'ü, CHP seçmeninin yüzde 57'si, MHP seçmeninin yüzde 72'si 'doğru bulduğu' yanıtını verdi. Dicle'nin milletvekilliği iptalini 'yanlış bulduğunu' söyleyenlerin oranı AKP'de yüzde 22, CHP'de yüzde 33, MHP'de yüzde 20 oldu. BDP seçmenin yalnızca yüzde 4'ü 'Evet, doğru buluyorum' derken, 'Hayır, doğru bulmuyorum' görüşünü ifade edenlerin oranı yüzde 89 oldu.

TUTUKLU VEKİLLERE EN BÜYÜK DESTEK BDP'LİLERDEN

Tutuklu vekillerin serbest bırakılmasına en büyük desteği yüzde 93 ile BDP verirken, bunu yüzde 58 ile CHP seçmeni izliyor. MHP seçmenin sadece yüzde 30'u tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılmalarına destek veriyor. AKP seçmeninin sadece yüzde 14'ü tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılıp Meclis'e girmelerini isterken, yüzde 72'si karşı çıkıyor, yüzde 14'ü kararsız.

ANF