Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), PKK’nin çekilmeye başlamasıyla birlikte Şemdinli’de İzleme Komisyonları oluşturdu.

bianet’e konuşan BDP Şemdinli İlçe Başkanı Cabbar Taş, bugün itibarıyla komisyonların Şemdinli köylerini gezerek halkı çekilme ve çözüm süreciyle ilgili bilgilendirmeye başladığını söyledi.

Bölge halkının hem umutlu hem tedirgin olduğunu anlatan Taş şöyle konuştu:

“BDP olarak bölgelerde halkı tarafından çekilme sürecinin nasıl görüldüğünü, değerlendirildiğini ve operasyonların gerçekleşip gerçekleşmediğini görmek için bölgeleri geziyoruz. Şu anda Derecik bölgesindeyiz.

“PKK’nin çekilmesi sürecinde askeri bir operasyon olasılığının süreci olumsuz etkileyeceğinden korkuyoruz. Şu ana kadar bir operasyon yok. İnşallah sıkıntısız bir şekilde sonuçlanır.

“Halk aslında çok umutlu ve heyecanlı. Biz de insanlar gibi yaşayacak mıyız, çatışmasız bir duruma girecek miyiz, gibi bir umut var.

“Ancak bir tedirginlik de var. ‘Şimdi barış diyorsunuz da, eskiden Şemdinli’de 10 bin asker varsa şimdi 20 bin asker var, köylerde iki karakol varken şimdi üçe çıkartılmış, asker sevkiyatları oluyor, kontrol noktaları ikiden sekize çıkarıldı’ diyorlar. Halka inandırıcı gelmiyor.

“Biz de halkı bu konuda rahatlatmaya çalışıyoruz. Askerler olsa da inşallah çekilme sırasında müdahale edilmeyecek diye düşünüyoruz, bunu halkla paylaşıyoruz.”