BDP polisin ateş açarak kovalaması nedeniyle Dicle Nehri’ne düşen Murat İzol’un ölümünden Diyarbakır Emniyeti’nin birinci derecede sorumlu olduğunu dolayısıyla İçişleri Bakanlığı’nın sorumlular hakkında soruşturma açması gerektiğini bildirdi.

BDP Eş Genel Başkanları Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş tarafından yapılan yazılı açıklama 13 gün önce polisin ateş açarak kovalaması sonucu Dicle Nehri’ne düşen Murat İzol’un cenazesinin dün bulunup gece toprağa verildiği hatırlatıldı.

Açıklamada, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nün ilk günden beri konuyu örtbas etmeye çalıştığı, Murat İzol’un Dicle Nehri’nde olmadığına dair resmi tutanak hazırladığı, böylece arama kurtarma çalışması yapmak üzere gelen Sivil Savunma ekiplerinin çalışma yapmasının önlendiği belirtildi.

Buna rağmen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı dalgıçlar ile itfaiye ve halkın gönüllü çalışmaları sürdüğü ancak tüm çabalara rağmen Murat İzol’a ulaşılamadığı dile getirildi.

7 Nisan Pazar günü Dicle Nehri’ndeki On Gözlü Köprü civarında vatandaşların bir cenaze görmesi üzerine belediye görevlileri Murat İzol’un cansız bedenini çıkarmışlardı.

Polisin olumsuz tutumunun cenazenin bulunmasından sonra da devam ettiği savunulan BDP açıklamasında “Murat İzol’un ailesine ve arkadaşlarına hastane önünde gaz bombası da kullanarak saldırmışlardır. Özellikle cenazenin gece defnedilmesi konusunda aileye baskı uygulamışlardır” denildi.

BDP Eş Genel Başkanları Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle devam etti:

“Polisin ateş açarak kovalaması nedeniyle Dicle Nehri’ne düşen Murat İzol’un ölümünden Diyarbakır Emniyeti birinci derecede sorumludur. Dolayısıyla İçişleri Bakanlığı olaya ciddiyetle yaklaşmalı, sorumlular hakkında derhal soruşturma açmalı, soruşturmanın sağlıklı yürüyebilmesi için de ilgililer açığa alınmalıdır.

Murat İzol da Diyarbakır’daki 15 Şubat protestoları sırasında polisin panzerle ezerek katlettiği Şahin Öner gibi bir Kürt genciydi. Henüz sadece 19 yaşındaydı. Kendini ifade edebileceği, daha demokratik bir ortamda yaşamak istiyordu. Sn Öcalan’ın “Artık ölümler olmasın” sözünün ardından böyle bir olayın yaşanması acımızı daha da arttırmıştır. AKP Hükümeti iyi bilmelidir ki, Murat İzol’un katillerinden demokratik yollarla hesap soracağız.” (Demokrat Haber)