BDP’li Beştaş, İçişleri Bakanı hakkında gensoru verdiklerini ayrıca suç duyurusunda da bulunacaklarını açıkladı.

ANKARA - BDP Eş Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in PKK’nın şehir yapılanması olduğu öne sürülen KCK'ya yönelik operasyonla ilgili açıklamalarıyla, yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı prensiplerinin açıkça ihlal ettiğini ve suç işlendiğini belirten Beştaş, ''Masumiyet karinesi, yargının bağımsızlığı ve benzeri anayasal kurum ve ilkelerin tümü ihlal ediliyor. Bu suçtur. Dünyanın hiçbir yerinde suç işleme özgürlüğü yoktur. Bu bakan da başbakan da olabilir baş sıfatlara haiz kişiler de olabilirler. Biz bu nedenle İçişleri Bakanı hakkında suç duyurusunda bulunacağız, hiç kimsenin suç işleme özgürlüğü yok'' dedi.

‘KARA PROPAGANDA BAŞLATILDI'
Yaşanan gelişmeleri "yeni bir darbe süreci" sözleriyle değerlendiren Beştaş, medyanın bu süreçte aldığı tutumu eleştirdi.

Beştaş, şöyle konuştu: "Maalesef sesimiz duyulmuyor, sözlerimiz yansıtılmıyor. 12 Eylül 1980 askeri darbesi döneminde de MGK bildirileri sürekli yayınlanarak buna karşı suskunluk bir bastırma harekâtı olarak gelmişti. Bugün de arkadaşlarımız gözaltına alınır alınmaz, bir kısım basın yayın organlarında avukatların ulaşamadığı, şüphelilere soru olarak gelmeyen sorular yayınlanarak, yalan yanlış bir kara propaganda başlatıldı. Bunun darbe bildirilerinden hiçbir farkı yoktur."

‘KCK’DA TUTUKLU SAYISI 3547’
Basın toplantısında 3 bin 547 kişilik tutuklu listesini hazırladıklarını ve bunu yakında duyuracaklarını açıklayan Beştaş, İçişleri Bakanı'nın dünkü açıklamasında söylediği 752 kişilik isim listesini açıklamasını istedi.

‘BU OYUN BDP’Yİ KAPATMAK İÇİN’
BDP ile KCK bağlantısına yönelik açıklamaları da değerlendiren Beştaş, ''Bizim bütün işlemlerimiz Yargıtay’ın denetimindedir. Başsavcılık bunu zaten gerekli gördüğünde yapar ama bu oyunun, bu mizansenin partiyi kapattırmak amaçlı olduğunu da görebilecek durumdayız'' ifadelerini kullandı.

BAKAN HAKKINDAKİ GENSORU YENİLENDİ
Öte yandan, İdris Naim Şahin hakkındaki gensoru Meclis Başkanlığına yeniden sunuldu.

Kaplan, düzenlediği basın toplantısında, İçişleri Bakanı Şahin hakkında gensoru önergesini iyi niyetle geri çekmelerine rağmen, Van depremi, KCK kapsamındaki son gözaltılar ve Şahin'in açıklamalarının ardından gensoru önergesini bir an önce vermenin şart olduğunu kaydetti.

Gensoru önergesini güncelleştirdiklerini belirten Kaplan, Şahin'in dün yaptığı açıklamayla kendilerini ''KCK'lı olarak itham etiğini'' savundu. Şahin'in ''Büşra Ersanlı bölücülük yapıyorsa, halkı isyana, savaşa kışkırtıyorsa elbette gereği yapılacaktır' dediğini belirten Kaplan, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘MİLLETVEKİLLERİNE PERVASIZCA SALDIRIYOR’
''Avukatların bile henüz erişemediği suçlamaları sayın bakan çarpıtarak kamuoyuna yansıtıyor. Sayın Ersanlı ile ilgili ortaya attığı iddiaları ispatlayamıyorsa, bu belgeleri 24 saat içinde kamuoyuna açıklayamıyorsa, yapacağı en onurlu davranış istifa etmektir. Şu an itibariyle davet ediyorum. Sayın Ersanlı, nerede, hangi akademide bölücülük dersi verdi, halkı isyana teşvik eden eğitim verdi. Lütfen belgeleriyle açıkla. 24 saat içinde bunu açıklamıyorsan müfterisin. Yoksa peşini bırakmayacağız. Bu bakan ağzını açtığı her anda gaf bakanı olmaya başladı. Devlet adamı ciddiyetini zerre kadar taşımayan bir yaklaşım içinde. En son Meclisin içinde dahi dinleme yapan bir bakanla karşı karşıyayız. Cumhuriyet tarihi böylesi bir bakan görmemiştir. Bu bakanın gitmesi Türkiye'nin barışı, parlamenter rejim, hukuk devleti, insan hakları ve demokrasi için elzemdir.''

Gensoru önergesinin gerekçesinde, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in ''polis devleti uygulamalarıyla hukuk devletini yok saydığı, Anayasayı ihlal ettiği, seçilmiş siyasetçileri hedef aldığı, gözaltı ve soruşturmalarda partizanca davrandığı, milletvekillerine pervasızca saldırdığı, Van depreminde merkez idare ve yerel yönetimlerin ortak çalışmasını, yardımlarını engellediği, görevini kötüye kullandığı, açıklamalarıyla, gaflarıyla devlet adamlığı ciddiyetini ayaklar altına aldığı, vatandaşın can ve mal güvenliğini riske soktuğunu'' savunuldu.

BAKAN NE DEMİŞTİ?
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, BDP'nin Anayasa Komisyonu üyesi Prof.Dr. Emine Büşra Ersanlı'nın KCK'ya yönelik operasyon kapsamında tutuklanmasını şu sözlerle değerlendirmişti:

"Sayın profesörümüzün anladığım kadarıyla bu yapıyla bir bağlantısı olduğu. Sanki dersimiz; siyaset konumuz da Türkiye Cumhuriyeti'nde halk nasıl ayaklandırılır sebepsiz yere, kandırılarak, Türkiye Cumhuriyeti nasıl bölünür derslerinin hocalığını yapmak durumundaymış diye duyuyoruz. Eğer bunlar yanlışsa yanlış hesap bir yerden döner. Sadece yargıçlar Berlin'de değil yargıçlar Türkiye'de vardır ve biz Türk yargısına Türk yargıçlarına güveniyoruz."