BDP Parti Meclisi'nin sonuç bildirgesinde, "İmralı'daki görüşmeler çözümün kendisi değil başlangıcıdır" denildi.

BDP'den yapılan yazılı açıklamada, PM'nin dün ve önceki gün, BDP heyetinin İmralı'ya gidişi, siyasal durum ve gündemdeki diğer konuları görüşmek üzere toplandığı bildirilerek, sonuç bildirgesi kamuoyuyla paylaşıldı.

Bildirgede, İmralı'ya giden heyetin görüşmeyi PM'ye aktarmasının ardından yapılan değerlendirmede, bugün gelinen aşamanın tarihi bir dönemeç olduğunun vurgulandığı belirtildi.

CUMHURİYET TARİHİNDE BİR İLK

Çözüm sürecinde şimdiye kadar yapılanların tarihi öneme sahip olduğu ifade edilen bildirgede, "Cumhuriyet tarihinde ilk kez devlet, bir Kürt liderle böyle kapsamlı bir görüşme gerçekleştirmektedir" görüşüne yer verildi.

'SÜREÇ, KENDİ ELLERİMİZLE YARATTIĞIMIZ BİR KAZANIMDIR'

"Bu süreç kendi ellerimizle yarattığımız bir kazanımdır" denilen bildirgede, "Ortadoğu'nun yeniden şekillendiği bu dönemde, Kürtler artık çok önemli ve değiştirici, dönüştürücü bir aktördür" ifadesi kullanıldı.

SURİYE KÜRTLERİ

Bildirgede, Suriye'de etnik ve mezhepsel zenginliğin halklar çatışmasına dönüştürüldüğü belirtilirken, "Suriye Kürtleri, yan yana yaşadığı halklarla birlikte devlet eksenli olmayan, özgürlük ve eşitlik temelinde statü sağlayan gelecek için adım atmış, bütün hakların geleceğine ışık tutacak bir imkan yaratmıştır" değerlendirmesinde bulunuldu.

'İMRALI'DAKİ GÖRÜŞMELER ÇÖZÜMÜN KENDİSİ DEĞİL, BAŞLANGICI'

Bugün gelinen noktada, BDP için mücadelenin her zamankinden daha da önemli olduğu belirtilen bildirgede, şunlar kaydedildi:

"Unutmamak gerekir ki demokrasiyi ve özgürlüğü kimse bize sunmayacaktır. İmralı'daki görüşmeler çözümün kendisi değil başlangıcıdır. Başlayan bir süreci ilerletmek, derinleştirmek, kendi kendimizi yöneteceğimiz, statümüzü kazanacağımız demokratik bir cumhuriyeti sağlamak, uzun, zor ve riskli bir görevdir. Partimiz bu görevinin bilincinde olarak çalışmalarına daha güçlü bir şekilde devam ederken, AKP'nin anti demokratik politikalarına karşı eleştirilerini ve mücadelesini de sürdürecektir."

'4. YARGI PAKETİNİN İÇİ BOŞ'

AKP'nin icraatlarının, demokratikleşme ve çözüm iddiasına denk düşmediği söylenen bildirgede, "Gündeme getirilen 4. yargı paketinin içi de bundan önceki paketler gibi neredeyse boştur. Partimiz böyle bir paketi kabul etmeyecektir" denildi.

'DEMOKRATİK ANAYASA ŞART'

Kürt sorununun çözümünün gerçek bir demokratikleşme olmadan mümkün olamayacağının belirtildiği bildirgede, özgürlükçü, demokratik bir anayasanın, demokratik bir rejimi garanti altına alacağı kaydedildi.

"Merkeziyetçiliği ve hegemonyayı reddeden, bütün halkların, toplumsal grupların eşitlendiği, onların özgürlük mücadelelerinin önünün açıldığı, din ve vicdan özgürlüğünün sağlandığı, öz yönetimleri güçlendirecek, en güçlü ekonomik ve sosyal hakları sağlayacak, demokratik bir anayasanın şart olduğu" ifade edilen bildirgede, BDP'nin anayasa çalışmalarına bu perspektifle yaklaştığını aktarıldı.

BDP'nin, Suriye'deki halkların mücadelesinin yanında olduğu ve dayanışma çalışmalarını hızlandıracağı belirtilen bildirgede, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlandı ve Nevruz için hazırlıkların başlatıldığı duyuruldu. (CNN TÜRK)