TBMM’de Meclis Başkanlığı seçimi sürerken Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, BDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile mini bir zirve yaptı. 

Radikal'den Rıfat Başaran'ın haberine göre, zirvede BDP’liler, Lice’de bir kişinin yaşamını yitirdiği olayın bölgede neden olduğu gerginliği anlatarak, hafta sonu Diyarbakır’da gerçekleştirilmek istenen yürüyüşe izin verilmemesinin de bu gerilimi artırdığını iletti.

Bölgede karakol inşaatlarına yönelik ciddi bir duyarlılık ve gerginlik olduğunu anlatan BDP’liler, TBMM’nin tatile girmesinin ardından bu gerilimin daha da artabileceğini belirttiler.

MEKANİZMA KURULSUN

BDP’liler, sürece ilişkin henüz Hükümet’in bir adım atmadığını savunarak, “Meclis tatile giriyor ve Hükümet’in süreçle ilgili tavrı belirsiz. Meclis tatile girmese daha iyi olurdu ama madem tatil olacak o zaman Ak Parti ve BDP arasında, demokratikleşme ile ilgili yasal çalışmaları takip edecek bir mekanizma oluşmalı” önerisinde bulundu.

BDP’liler ayrıca bölgede süreci takip etmek için Akil İnsanlar Heyeti’nden bazı temsilcilerin de içinde yer aldığı bir “çözüm komisyonu” ya da yerelde izleme komitelerinin de kurulabileceğini ifade etti. Bu komisyonlar sayesinde Lice benzeri olayların da yaşanmayacağını savunan BDP’liler, süreçle ilgili herhangi bir gerilim veya sorun olduğu zaman bu mekanizmaların devreye girebileceğini belirtti.

YARIN YENİDEN GÖRÜŞÜLECEK

Bakan Ergin’in ise bu iki teklifi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’a ileteceklerini ve en kısa zamanda yanıt vereceklerini söylediği belirtildi. BDP ile Hükümet üyelerinin ikinci görüşmeyi yarın gerçekleştireceği öğrenildi.

BDP’lilerin Hükümet’e önerdiği iki partili siyasi mekanizma, 7. İmralı Heyeti’nin Öcalan ile yaptığı görüşmenin ardından gündeme gelmişti.

BDP’li Buldan, bu mekanizma ile ilgili “Öcalan, Meclis tatile girse bile AKP ve BDP arasında siyasi bir mekanizma kurulması gerektiğini söyledi. Meclis kapansa bile iletişim halinde olunması, yasalar ve anayasa konusunda görüşmeler yapılması gerektiğini ifade etti. 3 aylık sürede bu meselelerin konuşulması gerekir. Hükümet’e yazdığı bir mektup var. Bazı komisyonların kurulması gerektiğinin altını çizdi” diye anlatmıştı.