Barış ve Demokrasi Partisi Eş Başkanı Gülten Kışanak ve Başkan Yardımcısı Nazmi Gür Stanford Üniversitesi Uluslararası Hukuk ve Ortadoğu’da Hukuk Topluluklarının ortaklaşa düzenlediği toplantıda Türkiye’deki yeni anayasa yapılma sürecini ve BDP’nin beklentilerini anlattı.

 

Kışanak Türkiye’nin çoğul kimliğine uygun toplumun özgürlük ve demokratikleşme isteklerini karşılayacak yeni bir anayasa yapmak istediklerini söyledi. Seçim sürecinde bütün partilerin ‘yeni anayasa’ sözü verdiklerini ancak somut bir tasarı ortaya koymadıklarını ve toplumun paketin içinde ne olduğunu bilmeden bu söyleme oy verdiğini söyleyen Kışanak, seçim sonrası süreçte AKP’nin CHP ve MHP’yi bahane ederek halkın özgürlükçü Anayasa beklentisini karşılamak istemediğini söyledi.

Kışanak, İktidar partisinin özgürlükler konusunda kararlı olması halinde BDP’nin de desteğiyle Türkiye’nin ihtiyacı olan yeni bir düzenlemenin yapılabileceğini sözlerine ekledi.

 

BDP’nin yeni Anayasa’dan beklentilerini anadilde eğitim hakkı, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, bölgesel yönetim yapısının oluşturulması, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması konusunda devlete sorumluluk yüklenmesi ve sürdürülebilir bir çevre politikasını prensip edinmesi gibi ana başlıklar altında özetledi.

 

Anayasa’da bu değişiklerin yapılması halinde büyük ölçüde hukuki bir mesele olan Kürt meselesinin çözüleceğini söyledi.

 

Nazmi Gür de Kürt meselesinin ve mücadelesinin tarihinden bahsettikten sonra Kürtlerin yüzyıllardır yaşadıkları bölgelerde yeni bir ülke yaratmak istemediklerini,  amaçlarının eşit ve barış içinde yaşamak olduğunu söyledi.

 

Ayça Alemdaroğlu / Demokrat Haber ABD