Yerel seçimler sonrası DTK, BDP, HDP’nin gündemi yoğun. DTK eşbaşkanı Ahmet Türk Mardin, BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmişti. Şimdi DTK, BDP ve HDP’nin yeniden eşbaşkanlarını belirlemesi bekleniyor. BDP’nin de HDP çatısı altına girmesi konuşuluyor. Ayrıca BDP ve HDP’nin Cumhurbaşkanı adayını da belirlemesi gerekiyor.

Yerel seçimlerde BDP ve HDP’nin aldığı oylar BDP Parti Meclisi (PM) ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantılarında masaya yatırıldı.

Milliyet’ten Namık Durukan’ın haberine göre, toplantıda her iki partinin de beklenen başarıyı sağlayamadığı kabul edilirken, BDP’nin HDP çatısı altında birleşmesi yönünde irade ortaya çıkmasına rağmen birleşmenin nasıl olacağına yönelik bir karar alınamadı.

Namık Durukan’ın haberi şöyle:

Doğu ve Güneydoğu’da belediye sayısını artırmasına rağmen beklediği oy oranına ulaşamayan BDP, Parti Meclisi’ni toplayarak sonucu masaya yatırdı. 3 büyükşehir ve 7 ilde seçimi kazanmasına rağmen özellikle kale olarak değerlendirilen Diyarbakır ve Hakkâri’de oy oranının düşmesinin nedenleri irdelenirken BDP’nin HDP çatısı altında birleşmesi de tartışmaya açıldı. Toplantıya HDP Eşbaşkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü ve miletvekilleri de katıldı. BDP ve HDP’nin 30 Mart Yerel seçimlerindeki performansının değerlendirildiği toplantıda, BDP’nin HDP çatısı altında bulunmaya devam edip etmeyeceği ele alındı. Bazı PM üyeleri, HDP’nin seçimlerde beklenen etkiyi yaratmadığını belirterek birleşmeye mesafeli yaklaştı. Bazı üyeler ise HDP çatısı altında Türkiyelileşmenin Kürtler açısından da önemli olduğunu belirtip, “HDP Projesi Kürtler açısından ertelenemez bir projedir. Bu projeden geri dönüş yoktur” görüşünü dile getirdi.

ÖCALAN’IN OLURU BEKLENECEK

HDP ile birleşme konusunda izlenecek yol ve yöntem konusu dün MYK ele alındı. Tartışmalı geçen toplantıda birleşmeye yönelik karar çıkmadı. HDP’de birleşme yolunda nihai karar verilmesi için bu hafta içinde iki gün sürecek değerlendirme toplantısı yapılması kararlaştırıldı. BDP ve HDP’nin tüm bileşenlerinin katılımı ile gerçekleştirilecek iki günlük toplantı sonucunda HDP’de birleşme konusunda nihai karar çıkacak. Alınan karar önümüzdeki hafta İmralı’ya yapılması beklenen görüşmede Öcalan’a aktarılacak. Öcalan’ın olurunun alınması halinde birleşme kongresinin en kısa sürede toplanması için düğmeye basılacak.

Cumhurbaşkanı adayı konusunda BDP ve HDP ortak aday çıkaracak. Aday olarak Selahattin Demirtaş’ın isminin gündemde olduğu iddia ediliyor.