Serpil Çevikcan / Milliyet

17 Aralık operasyonunun yargı ve emniyet odaklı artçı sarsıntıları Türkiye’nin klasik manada seçim ortamına girmesini bugüne kadar engelledi.

17 Aralık, bir yandan da 30 Mart yerel seçimini son yılların en kritik seçimlerinden biri haline getirdi. İktidar partisinin yakalayacağı ya da yakalayamayacağı oy, Ankara siyasetinin nasıl şekilleneceği konusunda önemli ipuçları verecek.

Seçimlere dönük anketler yavaş yavaş yoğunlaşıyor.

Son anket KONDA’dan geldi.

Ankete göre Ak Parti’nin hali hazırdaki oy oranı yüzde 47,7. Bunu yüzde 28,2 ile CHP izliyor. MHP’nin oy oranı yüzde 14,4. “Diğer partiler” ise yüzde 3,7.

Anketin BDP için gösterdiği oran ise yüzde 5,9.

30 Mart seçimlerinin sonuçları, diğer yandan da, çözüm sürecinin önemli aktörlerinden biri olan BDP’nin bu süreçteki rolünün sandığa nasıl yansıyacağı konusunda elimizde önemli bir ölçü vermiş olacak. HDP aşısının ne kadar tutacağını da ortaya koyacak.

YÜZDE 10’U GEÇECEĞİZ”

Geçtiğimiz günlerde BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’la sohbet ederken, “Sizin yaptırdığınız anketlerden ne sonuçlar çıkıyor?” diye sorduğumda şu yanıtı verdi:

“Biz, şu ana kadar yüzde 7’den fazla oy almadık. Hep yüzde 5,5-6-6,5 bandında seyretti oyumuz. Ama ilk defa yüzde 10’u geçeceğiz. Elindeki belediyeleri ciddi şekilde artıran tek parti olacağız.”

Demirtaş, BDP-HDP eklemlenmesinin ciddi katkı sunacağı konusunda da iddialıydı.

“Zaten HDP-BDP’nin toplamıdır, alacağımız oylar. Bu strateji tutacak. Türkiye’nin batısındaki oylarımız artacak. Mevcut durumunu en fazla yükselten parti olacağız. 98 belediyemiz vardı. Fakat sayıyı baz almayacağız. 22 belde belediyemiz kapanıyor yasa gereği. Sayı otomatikman 22 düşüyor. Bunun yerine yeni ilçeler ve şehirler kazanacağız. Türkiye genelinde ilk defa yüzde 10’u geçecek görünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Demirtaş, iddiasını şöyle detaylandırdı:

“TÜRKİYE’YE YAYILACAĞIZ”

“Ege’de, Marmara’da, Akdeniz’de bazı belediyeler kazanabiliriz. Orta Anadolu’da da. Konya-Cihanbeyli, Haymana gibi yerlerde belediye kazanabiliriz. Aydın ve Manisa’nın bazı ilçelerinde de. Burada küçük bazı ilçelerde kazanma olasılığımız yüksek görünüyor. Seçime en iyi hazırlanmış parti biziz. Çok yoğun bir örgütlenme, propaganda çalışmamız sürüyor. Yüzlerce miting yaptık. Seçim propagandası başlamadan birçoğuna ben katıldım. Amasya, Bayburt, Gümüşhane ve Sinop’tan da oy alacağız. Şimdiye kadar buraların birçoğunda seçime bile girmedik. Ama ilk defa bu yerlerdeki insanlar da bu alternatife ilgi duyuyorlar. Çok yüksek oranlarda olmasa da oralardan oylar alacağız. Genel siyasetimiz zaten ön açıcı oldu. Tabii ki HDP’nin kuruluşu da çok etkili oldu. HDP bir çatı, ortak parti oldu. BDP tek başına Türkiye’nin batısı için bu kadar heyecan yaratmayabilirdi. Ama ortak parti olarak, bütün farklı kesimlerin birleştiği parti olarak, herkes biraz daha kendini orada görmeye başladı. Seçimin sürpriz partisi BDP ve HDP’dir, bunu kesin söylüyorum. HDP de bu seçimle görünür hale gelecek. Bu seçimde, oy haritasını önümüze koyduğumuzda görülecek ki bir önceki seçime kıyasla BDP ve HDP, bütün Türkiye’ye yayılmış olacak. Türkiye genelinde yüzde 10’un üzerindeyiz. Güneydoğu’da daha yoğunluklu olarak etkiliydik; şimdi Doğu Anadolu’da da çok etkili olduğumuz seçim anketlerinde ortaya çıktı.”

BDP’nin HDP katkısıyla ne kadar Türkiye partisi olabileceğini ve gerçekten bir sürprize imza atıp atamayacağını 30 Mart gecesi göreceğiz.