Batman’da Hüda Par üyesi olduğu iddia edilen kişilerin silahlı saldırısını değerlendiren BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk ve HDK Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü, saldırının AKP ile HÜDA-PAR arasında geçen hafta yapılan görüşme sonrasına denk gelmesine dikkat çekti.

KIŞANAK: SALDIRILAR DEVLET DESTEKLİ, ORGANİZELİ

Sterk Tv'ye konuşan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Batman’da gerçekleşen ve Özcan Temel’in yaşamını yitirmesine neden olan saldırının Ortadoğu’daki gelişmelerden bağımsız olmadığını söyledi.

Saldırının AKP ile HÜDA-PAR arasında geçen hafta yapılan görüşme sonrasına denk gelmesine dikkat çeken Kışanak, "Ortadoğu'yu kan gölüne çeviren ve Rojava'da halka saldıran çeteler, Kuzey Kürdistan'da da benzer bir çatışma yaratmak istiyor" dedi.

Saldırıların devlet destekli, organizeli olarak gerçekleştiğini söyleyen Kışanak, HÜDA-PAR ve HÜDA-PAR’a yakınlığı ile bilinen kesimlerin bir an önce bu cinayeti aydınlatması ve faillerini açığa çıkarması gerektiğini dile getirdi.

Kışanak, "bu olayın bir çatışmaya evirilmesini istemiyorlarsa bir an evvel katilleri açığa çıkarmalıdırlar" dedi.

Kışanak, Kürt halkını kendi savunmasını almaya ve sağduyuya çağırdı. “Kürt halkı artık 90’lardaki Kürt halkı değildir, örgütlüdür ve tüm bu saldırıları boşa çıkaracak güçtedir” diye konuştu.

TÜRK: BİRİLERİ GEÇMİŞTE YAŞANANI DEVREYE KOYMAK İSTİYOR

DTK Eş Başkanı Ahmet Türk de yaşamını yitiren Temel'in ailesine ve Kürt halkına başsağlığı dileyerek, gerçekleştirilen saldırıyı kınadı.

Geçmişte yaşanan Hizbul-Kontra saldırılarını hatırlatan Türk, birilerinin geçmişte yaşanan olayları yeniden devreye sokmak istediğini belirtti.

Saldırının demokratik çözüm sürecinden bağımsız ele alınamayacağını vurgulayan Türk, "Kürtleri statüsüz bırakmak isteyen güçler, yine Kürtleri bir biri ile çatıştırarak Ortadoğu'da bir aktör olmasını engellemek istiyorlar" dedi.

Tüm Kürtlerin geçmişten dersler çıkarması gerektiğini belirten Türk, duyarlılık ve sağduyu çağrısı yaptı.

KÜRKÇÜ: SALDIRI DEVLETİN İNKAR VE İMHA SİYASETİNİN UZANTISI

HDP Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü ise, saldırıda yaşamını yitiren Temel'in ailesine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi. Batman'da yaşanan saldırıda, yaşamını yitiren Temel'in ve yaralananların hak ve hukukunun savunucusu olacaklarını da sözlerine ekledi.

Olayın bölgede istenmeyen HÜDA-PAR'ın bir provokasyonu olduğunu söyleyen Kürkçü, bu saldırıların altında kendilerinin korunacağı güvencesinin yattığını dile getirdi.

Kürkçü, Saldırının Erdoğan'ın bölge gezisi sonrası gelişmesinin dikkat çekici olduğunu ifade ederek, "Hükümet katillerin açığa çıkarılması ile doğrudan doğruya ilgilenmediği takdirde, cinayete ortak olacaktır" dedi.

HÜDA-PAR'ın HDK kongresi sonrası da partilerine yönelik, küçük düşürücü ve tehditkâr bir dil kullandığını hatırlatan Kürkçü, "Açıktır ki bu güçler halkların demokratik mücadelesinin gelişmesinden ve kazanmasından rahatsız olmaktadır, Geçtiğimiz ay Dicle Üniversitesinde yaşanan provokasyon girişimi, ardından, Şırnak'ta geliştirilen saldırıları, birilerinin bölgede BDP'nin ve demokrasi güçlerinin kazanımlarından rahatsız olduğunu göstermektedir. Tüm bunlar saldırının lokal bir olay değil, planlı, organizeli ve siyasal boyutu olan bir saldırı olduğunu ortaya koymaktadır" diye konuştu.

Batman'ın Hizbul-Kontra cinayetlerinin geçmişini iyi bilen bir kent olduğunu söyleyen Kürkçü, devletin Kürdistan'da yürüttüğü inkar ve imha siyasetinin bir uzantısı olarak ortaya çıkarılan Hizbul-Kontra saldırılarının yeniden hortlatılmak istendiğini dile getirdi. (ANF)