Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu milletvekillerinin Diyarbakır'daki toplantısı sona erdi. Toplantıda, Meclis yemin töreni öncesinde bir deklarasyonun yayınlanması ile BDP meclis grubunun kurulması kararlaştırıldı.

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu'nun tüm bileşen milletvekillerinin Diyarbakır'daki toplantısı sona erdi. Toplantıya BDP Eş Genel Başkanları Filiz Koçali ile Hamit Geylani, blok milletvekilleri ve DTK Eş Başkanları Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk, bloğun Diyarbakır Milletvekilleri Şerafettin Elçi, Altan Tan, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Mardin Milletvekili Erol Dora, Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü'nün yanı sıra diğer blok milletvekilleri de katıldı. Siyasal gelişmelerin ve seçim sonuçlarının tartışıldığı toplantıda, bazı konularda kararlar alındı.

DEKLARASYON İÇİN KOMİSYON KURULDU

24 Haziran'da TBMM'de yapılacak yemin töreni öncesi, 23 Haziran günü bir deklarasyon yayınlamayı kararlaştıran blok, bunun için BDP Eş Genel Başkanları Hamit Geylani ile Filiz Koçali, bloğun Siirt Milletvekili Gültan Kışanak, bloğun Diyarbakır Milletvekili eski KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi ile bloğun İstanbul Milletvekili ve eski EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel'den oluşan bir komisyon kurdu. Hazırlanacak olan deklarasyonda bloğun meclisteki konumu, sorunların çözümüne yönelik izlenecek yol, yöntem ve stratejilerin yer alacağı ve süreç karşısındaki tutumun da belirleneceği belirtiliyor. Yine deklarasyonda meclisin kurucu bir meclis olma rolünü oynaması, Demokratik Cumhuriyet ve Demokratik Ulus gibi vurguların yer alacağı öğrenildi. Deklarasyonun BDP Genel Merkezi'nde ya da mecliste yapılacak basın toplantısı ile deklere edileceği öğrenildi.

BDP GURUBUNU KURACAK

Öte taraftan bloğun yemin töreni öncesi mecliste grup kurmak için de karar aldığı belirtildi. Blok milletvekilleri Şerafettin Elçi ile Levent Tüzel'in grupta yer alıp almayacağı konusunun kendilerine bırakılacağı öğrenilirken, kurulacak BDP grubunun blok olarak hareket edeceği öğrenildi.

ANF