BDP Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak, milletvekili genel seçimlerinde parti olarak bağımsız adayları desteklemeye yönelik karar aldıklarını bildirdi.

Kışanak, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında Türkiye’de seçim sürecinin işlemeye başladığını söyledi.

Yapılacak seçimlerin Türkiye’deki demokrasi mücadelesi açısından tarihi bir önem taşıdığını ifade eden Kışanak, kendilerinin de Parti Meclisi'nde seçime ilişkin genel bir değerlendirmede bulunduklarını bildirdi. Kışanak, BDP olarak seçimlerde bağımsız adayları desteklemeye yönelik karar aldıklarını kaydetti. 2007 yılında da Demokratik Toplum Partisi (DTP) seçimlere parti olarak değil bağımsız adaylarla girmişti.

'BARAJ İNDİRİLMEDİ'

Kışanak, partisinin genel merkezinde düzenlediği, Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın da katıldığı basın toplantısında, seçim sürecinin işlemeye başladığını, seçimlerin 12 Haziranda yapılması için Meclis’e yasa teklifi sunulduğunu anımsattı.

"BDP olarak seçimlerin, Türkiye demokrasi mücadelesi ve Türkiye’deki tüm ötekileştirilenlerin özgürlük mücadelesi açısından tarihsel bir öneme sahip olduğunu biliyoruz" diyen Kışanak, şöyle konuştu: "Uzunca bir süredir kendimizi, örgütlerimizi, bu seçime hazırlama yönünde çalışmalarımızı yürütüyorduk. Bu seçimlerin, adil, eşitlikçi bir şekilde yapılması ve seçimden sonra oluşacak parlamentonun, temsil yeteneği konusunda hiçbir tartışmanın yaşanmamasını defalarca söyledik. Seçim barajın kaldırılması konusunda yoğun bir mücadelenin ardından buraya geldik. Antidemokratik olan, halkın iradesinin önüne baraj koyan, yüzde 10 barajının kaldırılması ya da makul bir seviyeye indirilmesinde ısrarcı olduk. Son güne, son ana kadar da bu ısrarımızı sürdürme kararlılığında olduğumuzu defalarca söyledik."

Kışanak, gelinen süreçte, takvim itibariyle önlerindeki birkaç günün seçim barajının yasal olarak indirilmesine imkan tanımayacağını ifade ederek, "Bugün Parti Meclisimizde (PM) bu konuyu enine boyuna tartıştık ve partimizin önümüzdeki genel seçimlerde bağımsız adayları desteklemesi yönünde bir karar verdik" dedi.

HAZİNE YARDIMI KONUSU

"Tüm demokrasi güçlerini, demokrasiden yana olan her yapıyı, her siyasal yapılanmayı, her kurumu böyle bu ortak mücadele altında buluşmaya davet ediyoruz" diyen Kışanak, "Bu çabamız önümüzdeki günlerde de devam edecektir. Demokratik bir blok oluşturmak, tüm ezilenlerin tüm ötekilerin, siyasetten dışlanmak isteyenlerin yan yana geldiği el ele verdiği bir mücadele süreci olsun istiyoruz. ’Demokratik Blok’ arayışımız devam edecektir. Beklentimiz 81 ilde ’Demokratik Blok’ adaylarıyla, bağımsız adaylarla seçime girmek ve seçimden sonra da tüm toplumsal muhalefetin iradesini açığa çıkaracak bir tabloyu ortaya çıkarmaktır" ifadelerini kullandı.

Kışanak, seçimin eşit koşullarda yapılmadığını, hazine yardımı konusunda da demokratik bir yol izlenmediğini savundu. Kışanak, BDP olarak hazine yardımı alamadıklarını söyledi.

Partilerinin 2 bine yakın çalışanı, yöneticisi ve siyasi temsilcisinin tutuklandığını belirten Kışanak, bu tutuklamaların da seçim sürecinin demokratik bir süreç olmayacağının göstergesi olduğunu bildirdi.

Bütün olumsuzluklara rağmen, muhalefet etmenin, demokrasi, özgürlük istemenin bir bedeli olduğunu bilerek yola çıktıklarını anlatan Kışanak, "81 ilde göstereceğimiz ’Demokratik Blok’ adaylarının aldığı oyun, yüzde 10 seçim barajını anlamsız kılacak derecede yüksek olacağına inanıyoruz" dedi.

Geçen seçimlerde "bin umut" adaylarıyla seçime gittiklerini anımsatan Kışanak, demokratik koşullar olmamasına karşın Meclis’te grup kuracak çoğunluğa ulaştıklarını söyledi. Kışanak, "Önümüzdeki seçimlerdeki iddiamız bu rakamı iki katına çıkartmak yönündedir. Bunun koşulları var" diye konuştu.

BDP olarak kendilerini "Türkiye’nin Demokratik Anamuhalefeti" olarak tanımladıklarını ifade eden Kışanak, önlerindeki süreçte de bu anlayışa sahip bir grup ortaya çıkarma iddialarının bulunduğunu söyledi.

Kışanak, ilerleyen günlerde bağımsız adaylar adına bir seçim bildirgesini açıklayacaklarını kaydetti.

Çok daha yaygın bir coğrafyadan milletvekili çıkaracaklarını ileri süren Kışanak, "Çünkü şunu çok iyi biliyoruz, Türkiye bu baskıcı sistemden, bu yasakçı sistemden ve bunun iktidar anlayışından ve bunu besleyen muhalefet anlayışından bıktı. Türkiye’nin çok ciddi demokratik bir anamuhalefet arayışı var. Biz BDP olarak bunun adresini, bağımsız adaylar olarak gösteriyoruz" dedi.

Kışanak, seçim güvenliği konusunda da tartışmalar yaşandığını savunarak, iktidarın buna karşı önlem almasını beklediklerini söyledi.

Henüz yurt dışı seçmen kütüklerinin oluşturulmadığını, bunun da ciddi bir problem oluşturduğunu anlatan Kışanak, yurt dışında yaşayan seçmenlerin bağımsız adaylara da oy verebilmesinin gerektiğini belirtti.

Hükümetin, "50 bin kişilik, profesyonel ordu oluşturma" çabası olduğunu savunan Kışanak, bu kişilerin herhangi bir ilde konumlanıp, seçmen olmalarının da seçim güvenliğini engelleyecek bir yaklaşım olacağını kaydetti.

Açıklamalarının ardından soruları yanıtlayan Kışanak, "adayların belirlenmesindeki kriterlerinin ne olduğunun" sorulması üzerine, henüz bir kriter belirlemediklerini ancak, demokrasi, özgürlük ve eşitlik iddiası bulunan herkesin aday olması gerektiğini düşündüklerini söyledi. Kışanak, bağımsız adayları destekleme konusunda bir komisyon oluşturacaklarını da bildirdi.

KCK davasından tutuklu bulunan isimlerden, bağımsız aday gösterilip gösterilmeyeceğinin sorulması üzerine de Kışanak, tutuklu bulunanlarla kendilerinin konumlarının aynı olduğunu onların da aday olma hakkı bulunduğunu söyledi.

Kışanak, "50 bin askerin bölgede konuşlandırılması ve seçmen olabilecekleri yönünde bir açıklamanız oldu? Hükümetin bu yönde çalışması olduğuna ilişkin bir bilginiz var mı? Yoksa sadece bir endişeyi mi dile getiriyorsunuz?" yönündeki soru üzerine, "Bu konuda aslında Hükümetin neden bir acele içerisinde olduğunu anlamaya çalışıyoruz. Hükümet sabahlara kadar ısrarla bazı yasaları çıkarmak istiyor, bu da onlardan biri. Biz bunun seçimle bağı olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bu rakam bölgedeki seçmen yapısını ciddi oranda değiştirecek bir rakamdır" dedi.

Toplantıya katılan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise "Demokratik Blok’ta yer alacak partilerin belli olup olmadığı ve Ufuk Uras’ın bağımsız bir şekilde mi yoluna devam edeceği" yönündeki bir soruya, demokratik blok arayışlarının uzun bir süredir sürdüğünü, bundan sonra da devam edeceğini bildirdi.
Demirtaş, BDP olarak herhangi bir parti ile ittifak arayışı içinde olmayacaklarını söyledi.

Demirtaş, aday olmak isteyenlerin oluşturacakları komisyona başvuracaklarını ve konunun komisyonda değerlendirileceğini, Ufuk Uras için de aynı yöntemin geçerli olduğunu söyledi.

"Azınlıklardan da aday gösterileceği konusunda duyumlar almıştık, bu konuda bir çalışma var mı?" şeklindeki bir soru üzerine Demirtaş, etnik kimlikler konusunda ayrı bir tutumlarının bulunmadığını bildirdi.

RADİKAL