BDP Hukuk Komisyonu üyesi Meral Danış Beştaş, Roboski kararında yapılan itirazın reddedilmesine tepki göstererek, "Dün Engin Alan dahil 230 kişi bırakıldı. Balyoz'dan bıraktılar ardından da Roboski'nin failleri aklandı" dedi. Öte yandan Mahkeme Başkanı Oğuz Pürtaş'ın ise karara muhalefet şerhi koyarak "kovuşturmaya yer olmadığı" kararının kamu vicdanını tatmin etmeyeceğini belirtmesi dikkat çekti.

Roboski'de 34 kişinin katledilmesine ilişkin yürütülen soruşturma hakkında daha önce "takipsizlik" kararı veren Genelkurmay Askeri Savcılığı, verdiği kararda katliama ilişkin "kaçınılmaz hata" tanımında bulunmuştu. Askeri Savcılığın soruşturmaya dair bu kararından sonra avukatlar ise itirazda bulunmuştu. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi yapılan itiraz reddedildi. Mahkeme heyeti verdiği kararda, "soruşturmanın titizlik içinde yapıldığını" ileri sürerken, askeri savcılıkların da bağımsız olduğunu savundu.

MAHKEME BAŞKANINDAN MUHALEFET ŞERHİ

Heyette yer alan 3 üyeden Mahkeme Başkanı Hv. Hak. Alb. Oğuz Pürtaş ise karara muhalefet şerhi koydu. Pürtaş, şerhinde "Taktirin savcı tarafından değil, mahkeme tarafından yapılması gerektiğini, öte yandan kaçınılmaz bir hataya düşülüp, düşülmediği hususunda bir karara varılması için salt genel ve hukuki bilgi yeterli olmayabilir. Yasa gereği çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hallerde bilirkişinin oy ve görüşünün alınmasına karar verilmesi gerekirken, bu konular gözetilmeksizin verilen kovuşturmaya yer olmadığı kararının kamu vicdanını tatmin etmeyeceği, kısa vadede mazlahata uygun ve kamu yararına uygun gözükse de uzun vadede mülkün temeli olan adalet duygusuna ve devlete zarar vereceği düşüncesi ile" demesi dikkat çekti.

BDP'DEN TEPKİ

BDP Hukuk Komisyonu üyeleri Meral Danış Beştaş, Pınar Akdemir ve HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, Roboski kararına yapılan itirazın reddedilmesine ilişkin BDP Genel Merkezi'nde basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya merkez medyadan yazılı veya görsel basının katılmaması ise dikkat çekti. Toplantıda ilk konuşmayı gerçekleştiren HDP İnsan Hakları ve Hukuk Komisyonu üyesi Meral Danış Beştaş, mahkemenin bütün taleplerini reddettiğini belirterek, soruşturmada olduğu gibi itiraz sürecinde de ciddi bir soruşturmanın yapılmadığını kaydetti.

AYM VE AİHM'e GİDİLECEK

Beştaş, Roboski katliamı olduğu günden günümüze kadar tutumun hiçbir şekilde değişmediğinin altını çizerken, katliamın en alt kademeden en üst kademeye kadar görüşülerek işlendiğini belirtti. Katliamın "kaçınılmaz hata" olmadığına vurgu yapan Beştaş ilk olarak avukatlarla ortak görüşme yapacaklarının ardından Anayasa Mahkemesi ve AİHM'e gideceklerini belirtti.

BALYOZ KARARI HATIRLATMASI

Balyoz davasında verilen tahliyeleri hatırlatan ve Roboski kararının bundan bağımsız olmadığını kaydeden Beştaş şunları vurguladı: "Dün Engin Alan dahil 230 kişi bırakıldı. Balyoz'dan bıraktılar ardından da Roboski'nin failleri aklandı. Bu ikisinin arasında doğrudan bağ vardır. Bu bizim kabul edemeyeceğimiz bir şeydir. Bu nasıl bir yargıdır ki ağırlaştırılmış müebbet cezasını alanları bir günde bırakıyor. Bu sadece bir yargı tasavvuru olamaz. Roboski kararı da bunun bir parçasıdır" dedi.

Beştaş, Roboskili ailelerin her gün birkez daha öldüğünü ve bu karar ile katliamı iliklerine kadar hissettiklerini vurguladı. Beştaş, mahkeme üyelerinin birbirleriyle dahi çelişkiyi düştüğünü hatırlatarak, "Kendi eliyle çelişkiye düşüyorlar. Kararda ayrıntılı soruşturma yürütüldüğü ve tarafsız olduklarını ileri sürüyorlar" ifadesini kullandı.

Beştaş, öldürenlerin kendilerini soruşturamayacağını belirterek, "Askeri savcılık bu katliamı yargılayamaz" diye konuştu.

IRMAK: BU KARARI TANIMIYORUZ

Beştaş'ın ardından ise HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak konuştu. Irmak, devletin Kürt çocuklarını katlettiğini ve bunun üzerini kapattığını vurgulayarak, "Bu kararı şiddetle kınıyor ve tanımıyoruz. Bu karar ile devlet 'ben öldürdüm ne yaparsam yaparım' diyor" dedi. Irmak mahkemenin verdiği kararı havaya kaldırarak, "Barış süreci bu demek midir? Süreç böyle mi ilerleyecek" diye konuştu.

(DİHA)