Namık Durukan / Milliyet

Milliyet’e açıklama yapan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, BDP heyetinin, bu hafta içinde İmralı’da Abdullah Öcalan’la görüşeceğini, hükümetle de görüşmelere kaldığı yerden devam edileceğini söyledi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin’le telefon görüşmesi yaptığını belirten Demirtaş, “İmralı’ya gidecek heyetle ilgili konuştum. Ergin, bu hafta içi olabileceğini söyledi. İsimler henüz belli değil” diye konuştu. Görüşmede ele alınacak konuların, “İfade özgürlüğü, gösteri hakkı, basın özgürlüğü, seçim barajı, Terörle Mücadele Kanunu, özel yetkili mahkemeler, tutuklu siyasetçiler” olduğunu belirten Demirtaş, “Bütün bunlar görüşme başlıklarıdır. Bunların hepsine de çözüm bulmak, her birini demokratikleştirmek gerekir. Bunların hiçbiri de sadece Kürtleri ilgilendiren talepler değil” diye konuştu.

PYD İLE İLK GÖRÜŞME

Demirtaş, Suriye’deki Kürt bölgesini denetim altında tutan PYD’nin, hükümetle temas kurma çabasının sonuç verdiğini ve PYD lideri Salih Müslüm’ün Mısır’da hükümet yetkilileri ile bir araya geldiğine yönelik bilginin kendilerine ulaştığını söyledi. Demirtaş, “Dışişleri Bakanlığı’na, PYD ile resmi temas kurulması konusunda talebimizi iletmiştik. ‘BDP olarak yardımcı olabiliriz’ dedik. Halen o noktadayız. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, PYD eşbaşkanlarını Ankara’ya davet edebilir, kendileri ile bir görüşme yapabilir, bu çok olumlu olur” dedi.