BDP Genel Merkezi, 2 Mart 1994’de DEP’li milletvekillerinin tutuklanmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

"2 Mart 1994 sivil darbesinin üzerinden on dokuz yıl geçti" denilen açıklamada, “O gün yaşananlar tam bir sivil darbeydi. Bu sivil darbenin hedefi Kürtlere demokratik siyaset yolunu kapatmak, halkın iradesini, umudunu ve direnişini kırmak, Türkiye’de demokratik muhalefetin gelişmesini önlemekti. Ama bu sivil darbeyi gerçekleştirenler asla başarılı olamadı, Kürt halkı ve Türkiye’nin devrimci, demokrasi güçleri asla geri adım atmadı, demokrasi özgürlük ve barış mücadelesinden vazgeçmedi” denildi.

Açıklamada, baskı ve engellemelere rağmen Kürtlerin, seçilmişlerini Meclis’e gönderdiği ve barışta ısrar ettiği vurgulandı.

‘O GÜN SİYASET YOLUNU KAPATAN ZİHNİYET HALEN ORTADA’

Açıklamada, aradan geçen zamana bakıldığı zaman zihniyette değişikliğin olmadığının ortada olduğuna işaret edilerek, “O gün Kürtlere siyaset yollarını kapatan zihniyet bugün de devrededir. On bin siyasetçi bugün cezaevinde esir tutulmaktadır. Halkın seçilmiş temsilcileri olan milletvekilleri, belediye başkanları bugünkü zihniyetin sivil darbe girişiminin bir sonucu olarak cezaevlerindedir. Ancak şu unutulmamalıdır ki, bütün bu darbe girişimleri karşısında partimiz ve halkımız dün olduğu gibi bugün de bundan sonra da asla geri adım atmayacak, teslim olmayacak, diz çökmeyecek, onurlu mücadelesini sonuna kadar sürdürecektir” ifadesi kullanıldı.

‘KÜRT SİYASETÇİLERİN ÖZGÜRLÜĞÜ SAĞLANMALI’

Açıklamada, “Çözüme dair görüşmelerin gerçekleştirildiği, tartışmalarının yapıldığı, barışa dönük umutların yeşermeye başladığı böylesi bir süreçte Kürtlere siyaset yolunu kapatmaya yönelik baskıcı uygulamaların derhal son bulması, siyaset kanallarının tümüyle açılması, siyaset, örgütlenme ve düşünce özgürlüğünün tam olarak tesis edilmesi ve Kürt siyasetçilerin bir an önce özgürlüğünün sağlanması gerekir. Bugüne kadar Kürt siyasetçileri cezaevlerine atarak, demokratik siyaset alanını daraltarak, Kürtlerin iradesini ve direnişini kırmaya çalışarak hiçbir sonuç alınmadı. Bundan sonra da alınamayacaktır. O yüzden devletin ve geçmişin hatalarından biran önce dönmesi, çözümsüzlük politikalarını terk etmesi gerekir. Türkiye, çözümü ve barışı ancak böyle yakalayabilir” denildi. Açıklamada, 2 Mart darbesi kınanırken, mücadele sözü verildi. (yuksekovahaber)