Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekil Deniz Baykal, Vatan gazetesinde Murat Çelik’in sorularını yanıtladı. Baykal, “Meclis Başkanı olsaydım bugün bir koalisyon hükümeti mutlaka kurulmuştu. Erdoğan seçim değil, koalisyondan yanayd," savunusunda bulundu.

‘TÜRKİYE SEÇİME GİTMEMELİDİR’

Koalisyon görüşmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Baykal, 10 Haziran 2015’te Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı görüşmeye değinerek, “Bakın, seçimin hemen ertesinde, Sayın Erdoğan daha hiç konuşmadan, ben, 'Türkiye seçime gitmemelidir, bu tablodan bir koalisyon hükümeti çıkmalıdır' dedim orada. Ve bu kabul gördü. Hemen ertesi gün, bizim görüşmemizin ertesi günü gençlerle bir görüşme vardı. İlk değerlendirmesini orada yaptı Cumhurbaşkanı. O görüşmede temel konu, ‘Türkiye seçime mi, koalisyona mı gitmelidir’di. Ben bütün gücümle Türkiye’nin mutlaka bir koalisyona yönlendirilmesi gerektiğini, bir koalisyonun bu ortamda milletin iradesine uygun çözüm olacağını ve bunu içimize sindirmemiz gerektiğini söyledim. Bütün koalisyon alternatiflerini sayarak, bir koalisyonun oluşmasına katkı yapmak durumunda olduğunu söyledim. Ayrıntılarıyla, uzun uzun bunu konuştuk” dedi.

"ERDOĞAN, 'BIRAKIN KOALİSYONU, SEÇİM' DEDİ"

Baykal Meclis Başkanlığı seçiminden sonra Cumhurbaşkanı’nın erken seçim istediğini belirterek, “O seçim (Meclis Başkanı seçimi) bir sürpriz olacak şekilde, Cumhurbaşkanı için de sürpriz olacak şekilde, bir AKP’li Meclis Başkanı’nın seçilmesiyle sonuçlandı, ne zaman 'Birlikte bir Meclis Başkanı seçerler ve bir koalisyonu hayata geçirirler' diye düşünülen partiler tam tersine dağınık dağınık bir görüntü verdiler ve 'Bir AKP’linin oraya gelmesine izin vermeyiz' diyen MHP’nin katkısıyla bir AKP’li Meclis Başkanı seçildi; o andan itibaren Sayın Erdoğan’ın tavrı değişti. Bunu görünce, Cumhurbaşkanı da dedi ki “Bırakın koalisyonu, seçim.

Onun yönlendirmesiyle elbette bunu herkes biliyor, herkes söylüyor iş buraya geldi. Ben de bu noktayı görünce, hatırlayın, dedim ki “Koalisyon görüşmeleri artık bir tiyatrodur.” Bu ne demekti? Artık taraflardan biri seçim kararını almış, ülkeyi seçime götürecek, görünüşü idare etmek için işte böyle oyalanıyor Türkiye” dedi.