KCK Eş Başkanı Bayık, ateşkesi kendilerinin bitirmediğini söyledi, “Başlatılan bu savaşa karşı kendimizi savunuyoruz. PKK meşru savunma yapıyor” dedi, ateşkesin şartlarını açıkladı.

Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık, öz savunma, IŞİD, İncirlik Üssü, Zergele saldırısı ve Silopi’deki olaylar hakkında açıklamalardan bulundu.

Med Nuçe televizyonundan Erdal Er’e dün akşam konuşan Bayık, özetle şunları söyledi:

“KENDİMİZİ SAVUNUYORUZ”

“Ateşkesi bozanın Recep Tayyip Erdoğan ve AKP olduğu bir gerçektir. Biz de başlatılan bu savaşa karşı kendimizi savunuyoruz ve bu da en doğal hakkımızdır. BM sözleşmesinde var; eğer bir halk saldırıya uğrarsa o halk kendisini savunur. PKK meşru savunma yapıyor.”

“SÜRECİ BİTİRDİLER”

“Ateşkesi ortadan kaldırdılar ve süreci bitirdiler. Bu, savaşın başlatılması demektir.”

“24 Temmuz’da Medya Savunma Alanları’na yüzlerce bomba atıldı. Yine yüzlerce insan gözaltına alındı ve cezaevlerine tıkıldı. Bu, Kürtlere karşı ilan edilen topyekün bir savaştır.”

“SİLAHLANMA ÇAĞRISI YAPMADIM’’           

“Ben Rojava Devrimi’nin yıl dönümünde bir konuşma yaptım. Demiştim ki Rojava halkı DAİŞ çetelerine karşı silahlanıp örgütlenmelidir ve kendini savunmalıdır. Kendi öz savunmasını geliştirmelidir. (Başbakan Ahmet) Davutoğlu bu durumu çarpıtarak bu çağrıyı Kuzey Kürdistan halkı için yaptığımı söylüyor.”

YERELLERDE ÖZYÖNETİM    

“Yapılması gereken yerellerin kendi kendilerine yönetmeleridir, kendi demokrasilerini geliştirmeleridir. Bu temelde kendilerine karşı geliştirilecek saldırılara karşı kendilerini savunmalarıdır. Kendi valilerini, kaymakamlarını, sorumlularını seçmeleridir. Halkın şu anda yaptığı budur.”

SİLOPİ

“Silopi’nin yalnız bırakılmaması gerekiyor. Silopi halkıyla halkımızın her yerde dayanışma içinde olması gerekiyor. Yürüteceği kampanyalarla, yapacağı protestolarla Silopi halkının yanında olduğunu herkes göstermelidir.”

“6-7 Ekimde nasıl ki halkımız Kobanê’ye sahip çıktıysa, Kobanê şahsında kendine sahip çıktıysa ve Türk hükümeti gerçekten zor duruma düştüyse benzer bir durumu Silopi saldırıları karşısında da geliştirilmelidir.”

ATEŞKESİN ŞARTLARI       

“Eğer Türk devleti, Erdoğan ve AKP gözaltına alıp tutukladıklarını bırakırlarsa, siyasi soykırım operasyonlarını durdururlarsa yine hava saldırıları dahil bütün operasyonlarını durdururlarsa, müzakereyle Kürt sorununun çözüleceğini kabul eder ve ilan ederlerse, tahkim edilmiş bir ateşkesi kabul ederlerse, Önder Apo’nun koşullarını düzeltirlerse, özgür şartlarda müzakerenin olmasını ve Önder Apo’nun da baş müzakereci olarak müzakereleri sürdürmesini kabul ederlerse, tahkim edilmiş ateşkesin izlenmesi için, izleme komitesini kabul ederlerse, yine müzakerelere derhal başlarlarsa, müzakerelerin sağlıklı yürüyebilmesi için üçüncü bir tarafı kabul ederlerse; biz bu koşullar yerine getirilirse hemen ateşkesi ilan etmeye hazırız.”

GERİLLA GERİ ÇEKİLMEYECEK’’         

“Artık gerillanın ülkeyi terk etmesi gibi bir şey söz konusu olamaz. Bu, sorunu çözmek istemeyenlerin geliştirdiği çabalardır. Artık bunlar geride kalmıştır. Kimse ne gerillanın Kuzeyden çekilmesini bize dayatabilir ne de öyle silah bırakmasını dayatabilir.” (Bianet)