HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir, Anayasa değişiklik teklifinin ikinci tur görüşmelerinde söz aldı. Baydemir, “‘Hayır’larda buluşalım, barışın Anayasasını inşa edelim” çağrısında bulundu.

Baydemir, "Eğer bu teklif yasallaşırsa, anayasallaşırsa emin olunuz ki bir parti devleti inşa etmiş olursunuz. Emin olun ki milletin iradesi önünde engel olan yüzde 10 barajına yüzde 50 barajını eklemiş olursunuz" dedi.

Osman Baydemir'in konuşmasından satırbaşları şöyle:

Hem ülkemizde hem de Ortadoğu'da çağımızın en büyük hastalığı, çağımızın en büyük kanseri savaştır, çatışmadır, ölümdür, gözyaşıdır. Çağımızın bu hastalığıyla mücadele etmenin yolu ve yöntemi, bu hastalığı oluşturan, bu hastalığa neden olan zemini yani tekçilikte ısrar zeminini çoğulculukla derman etmemiz gerekirken bir kez daha tekçiliği dayatıyoruz, bir kez daha tekçiliği dayatıyorsunuz.

Çok açık ve net söylüyorum: Bu teklif, toplumun acı çekmesine yol açan hiçbir sorunumuzun dermanı değil; demokrasinin fermanıdır. Bu olsa olsa acılarımızın, travmalarımızın katmerlenerek devam etmesi anlamına gelir.

1982 cunta Anayasası'nı ve onun lafzı ve yorumunu bugünkü bu değişiklik teklifiyle birleştirdiğinizde, âdeta Hitler'in ruhuna, Saddam'ın ruhuna, Baas rejiminin ruhuna açık bir davet, açık bir davetiye vardır. Emin olun, bu davetten hiçbirimiz özgürlüğü, eşitliği, adaleti tatma imkânına sahip olamayacağız.

Eğer bu teklif yasallaşırsa, anayasallaşırsa emin olunuz ki bir parti devleti inşa etmiş olursunuz. Emin olun ki milletin iradesi önünde engel olan yüzde 10 barajına yüzde 50 barajını eklemiş olursunuz.

Ben bir kez daha Türk halkını, Kürt halkını, Ermenileri, Süryanileri, mütedeyyinleri, laikleri, bu ülkenin geleceği için, birlikte yaşam için, eşitlik için "Hayır"da buluşmaya ve bir dikta rejiminin inşası önünde hep birlikte demokratik yol ve yöntemlerle karşı durmaya davet ediyorum. Gelin "Hayır"larda buluşalım, gelin çocuklarımıza, gelecek kuşaklara barışı miras bırakalım, gelin bir kez daha kurucu meclis perspektifiyle hareket edelim. Bu ülkenin Kürt'ünün de, Türk'ünün de, Alevi'sinin de, Sünni'sinin de içerisinde yer alacağı yeni bir anayasayı, barışın anayasasını hep birlikte inşa edelim.