HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, IŞİD'in Urfa'yı 'yol geçen hanı'na çevirmesini İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk'e sordu.

Baydemir, Urfa ve çevresinde IŞİD'in örgüt evlerinin bulunduğunu, Avrupa’nın değişik ülkelerinden IŞİD'e katılmak için gelen kişilerin Urfa’da bazı şahıslar tarafından karşılandıkları, konaklamalarının sağlandığı, sonrasında ise sınırı hiçbir müdahale ile karşılaşmadan geçtikleri bölge halkı tarafından sıkça dile getirildiğini hatırlattı.

Baydemir soru önergesinde "IŞİD’e katılan yabancı uyruklu Samy Wisse adında bir kişinin İstanbul’dan Ankara’ya, Ankara’dan da Urfa’ya geldiği ve buradan da Suriye’ye geçtiği; Suriye’de IŞİD’in denetiminde 3 – 4 ay kaldıktan sonra ailesiyle irtibat kurarak örgütten ayrıldığı ve Türkiye’ye geri geldiği, Viranşehir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sorgulandığı bilinmektedir" dedi.

Baydemir, şahısın hazırlık soruşturması ve Cumhuriyet Savcılığı beyanlarından hareketle şu soruları yöneltti:

"1- IŞİD’e katılmak maksadıyla Türkiye’ye gelen şahısların İstanbul’dan ve başkent Ankara’dan geçerek ve hiçbir engelle karşılaşmadan Türkiye’nin Suriye sınıra ulaştıkları gerçeğinden hareketle, yaşanan bu durum bir istihbarat zaafiyeti midir, yoksa ihmal midir? Bu durumu nasıl açıklarsınız?

2- Yakalanan şahsın örgüte katılmak için Türkiye sınırları içerisinde iken veya Suriye’ye geçerken değil de örgütten ayrıldıktan ve Türkiye sınırlarını geçerek Ceylanpınar-Urfa yol kontrolünde, şüphe üzerine yakalandığı anlaşılmaktadır. Bu çerçevede sınır ve iç güvenliğe dair oluşan zaafiyetin sorumluları kimlerdir? Bu yetkililer hakkında idari bir işlem veya herhangi bir soruşturma yapılmış mıdır? Yapılmamış ise ne zaman yapılacaktır?

3- Yakalanan şahsın verdiği bilgiye dayanarak Ebu İsmail 2014 twitter hesabını kullanan kişiyle birçok kereler Türkiye sınırları içerisinde irtibat kurduğu verdiği ifadelerden anlaşılmaktadır. Ebu İsmail 2014 twitter hesabını kullanan şahsın kim olduğu emniyet birimlerince bilinmekte midir? Bu şahıs güvenlik birimlerince takip altında mıdır? Şahsın örgütsel faaliyetlerini engelleyecek hangi adımlar atılmıştır, atılmaktadır?

4- IŞİD terör örgütüne katılmak için 2012 senesinde itibaren Avrupa’dan kaç kişi Suriye’ye geçiş yapmıştır? Geçiş sırasında bu şahısların kaçı yakalanmış ve idari bir işleme tabi tutulmuşlardır?

5- 2012 senesinden itibaren Suriye’den Türkiye’ye geçen kaç örgüt elemanı yakalanmıştır? Kaçı tutuklanmıştır?

6- Urfa şehir merkezinde ve sınıra yakın bölgelerde IŞİD terör örgütüne ait örgüt evleri ve belirli konaklama yerlerinin bulunduğuna dair istihbarı bir bilgiye sahip misiniz? Bu konuda alınan önlemler nelerdir? Terörle mücadele kapsamında buralara yapılan operasyonlar var mıdır? Ne tür sonuçlara ulaşılmıştır?

7- Samy Wisse adlı bu kişi beyanında “IŞİD’ e en çok Urfa sınırında aktarımlar oluyor” demiştir. Söz konusu hazırlık soruşturması kapsamında şu ana kadar tutuklu şahsın verdiği bilgiler çerçevesinde başta Urfa olmak üzere IŞİD terör örgütüne ait hücre evlerinin tespitine yönelik ne tür çalışmalar yapılmıştır? Yine bu hazırlık soruşturması çerçevesinde IŞİD terör örgütü militanlarının Türkiye’den Suriye’ye transferini sağlayan yerel unsurların tespiti ve yakalanması için neler yapılmıştır?"