Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Kongreya Jinên Azad (KJA) öncülüğünde "Her türlü darbeye karşı radikal demokrasi" şiarıyla darbe girişimine karşı Batman'da düzenlenen miting binlerce yurttaşın katılımıyla gerçekleşti.

Mitinge DTK Eş Genel Başkanı Hatip Dicle, HDP İmralı Heyeti'nden İdris Baluken ve DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel konuşmacı olarak katıldı.

DİCLE: 1922'DE KÜRDİSTAN ÖZERKLİK YASASI BİLE ONAYLANDI

Konuşmasına darbe girişimiyle ilgili değerlendirme ile başlayan Dicle, "Kürt halkı 15 Temmuz darbe girişimine asla onay vermedi. Vermeyecekler. Bundan sonra da vermeyecek. Şimdi düşünün, Türkiye Avrupa Birliği'ni müzakere ediyor. Ve G-20 üyesidir. Ama Türkiye darbelerden kurtulamamış. Türkiye muz cumhuriyeti. Ama bunun bir nedeni Türkiye’de darbeler bitmiyor. Bunun ana sebebi şudur. Türkiye kuruluş sürecinde içerisinde Kürtler, Türkler ittifak yapıp ülkeyi savundular. 19 Mayıs’ta Mustafa Kemal, Kürtlerin bu direnişini gördü ve Erzurum kongresini yaptı. Bunun üzerine TBMM’ye tüm haklar getirildi. Hatta parlamento, Mustafa Kemal o dönemki konuşmalarında 'Türk ve Kürtler eşittir’ diyordu. TBMM bu ruhla oluştu. 1921 Anayasası ‘Türkiye halkı’ kavramı kullanıyor. Tüm toplumu kucaklıyordu. Ve 21 Anayasanın daha önemli bir önemi idari özerkliği vardı. Bunu resmi tarih yazmaz. 22 Şubat 1922 Kürdistan özerklik yasası bile onaylandı. Ama gelin görün ki, Lozan ve Cumhuriyet'in ilanından sonra tüm bu birleştirici ruh yok edilerek, başta Kürtler olmak üzere Türkleştirme yöneldi. İşte darbelerin ilk kaynağı budur. Halen bu anayasa tek tipçi ruhu taşıyor. İşte darbeleri doğuran budur. Eğer Türkiye bundan sonrada bu inkarcı tek tipçi otoriter cumhuriyetten kurtulamasa bu darbelerden bitmez. Bunun çaresi demokrasidir" dedi.

'ÖCALAN’A ŞAHİDİZ'

Dicle, şöyle devam etti: "Sayın Öcalan’a buradan selam gönderiyoruz. Sayın Öcalan, bu Türkiye’nin kronik hastalığına çare olarak, sürdürdüğü görüşmeler, Dolmabahçe Mutabakatı başladı. Mutabakatı, demokratik bir cumhuriyeti halkla birlikte yapmak ve artık darbe ve inkar sürecine son vermekti. Türkiye'de demokrasiye ihtiyacı olan herkesin taleplerini karşılayacaktı. Bugünkü Cumhurbaşkanı, ‘Darbecilere bilmeden destek oldum. Allah affetsin’ dedi. Bu Allah ile kul arasında, karışmayız. Ama millet onu affetmez. Çünkü uyarılmıştı. Sayın Öcalan’a şahidiz, görüşmelerin çoğunda Fethullahçıların devlette nasıl örgütlendiğin defalarca söyledi."

Öcalan'ın, Gülen Grubu ile ilgili yaptığı değerlendirmeleri de aktaran Dicle, "Bakın, bu Fethullahçılar denen cemaat, 1965'ten beri Türkiye Cumhuriyeti'nde, devlet içinde örgütlenen bir yapı. Sayın Öcalan onları NATO Gladyosu'nun uzantısı diye tanımlıyordu. Bunlar 80 darbesi sonrası İslami kesimlerle 12 Eylül desteği veren guruptu. Bunlar 12 Eylül'ü alkışlıyorlardı. Ama şu bir gerçek, en büyük, en köklü örgütlenmelerini AKP döneminde yaptılar. Hatırlayın, 17 Aralık süreci başlarken bugünün cumhurbaşkanı, ‘Ne istediniz de vermedik’ demişti. İşte bu vahşi darbenin girişinde, böyle cesaret aldılar. Bunun için bu tarihi biz unutturmayız. Bakın Oslo sürecini bozan da onlar. KCK operasyonlarında, binlerce insanı içeriye tıkayan hakimler, şuanda darbeci. Allah aşkına bunlar AKP döneminde olmadı mı? AKP bunlar destek vermedi mi? O dönemin başbakanı demedi mi, ‘Ben bu davanın savcısıyım’ diye. E şimdi ne oldu? Şimdi bu darbeyi görünce 'Onları Allah'a havale ediyorum' diyor" ifadelerini kullandı.

BALUKEN: DARBE YAPAN DARBE KARŞITI OLAMAZLAR

Ardından konuşan İdris Baluken ise büyük paralarla mitingler yapmadıklarını dile getirerek, "Bizim şehitlerimiz ve şerefimiz var. Çok şükür ki, Batman halkı, bu güne kadar bu onurlu mücadelesinde asla diz çökmeyerek tüm Kürdistan, Türkiye ve Ortadoğu'nun onuru olmuştur. Sizinle onur duyuyoruz. Şimdi, Yenikapı'da bir araya gelenler, şöyle bir kameradan bakıp Batmanı izlesinler. Hani, o tekleyen partiler var ya, bunlar bugüne kadar 'tek devlet', 'tek millet' diyorlar, şimdi bir diktatörün peşindeler saf tutuyorlar. Ama birbirlerinden farklı değiller. Bunlar, öyle yeni bir araya gelmişte değiller. Darbe girişi ardından da bir gelmediler. Biz biliyoruz Kürdistan'da yürütülen savaşla bu partiler bir aradaydı. Bunların birlikteliği Cizre'de Kürt halkına dayattığı katliamlarla bu partiler birlikteliğin ortaya koydu. Darbe girişimi ardından, Tayyip Erdoğan bir darbeden çıkmış edasıyla 'kahraman' ilan ediliyor insaf. Tayyip Erdoğan'ın bir yıldır, Saray'dan darbe yaptığını söylüyoruz. Darbe yapan bir kişi darbe karşıtı olamaz" şeklinde konuştu.

TUNCEL: RADİKAL DEMOKRASİYİ GELİŞTİRMEK İÇİN BURADAYIZ

Mitingde son olarak konuşan Sebahat Tuncel ise "Başkana özgürlük demek için buradayız. Başkan Apo'nun yoldaşları. Bugün bizler burada radikal demokrasiyi geliştirmek için Türkiye yapılan zülüm politikaların Kürdistan'dan bir ışık olmak için toplandık" dedi.

Sebahat Tuncel, Yenikapı'da düzenlenen mitinge atıfta bulunarak, "Orası sadece dolgu alanı oldu. İşte Batman işte gerçek kitle. Milli cephe oluşturanlar, bu ülkede darbelere zemin sürenlerdir. Kürt halkını yok sayanlardır. İşte biz buradan bir kez daha diyoruz bu yoldan devam ederseniz, Türkiye'nin krizini derinleştirirsiniz" diye konuştu.

'KÜRDİSTAN'I ÖZGÜRLÜĞE KAVUŞTURMA ZAMANIDIR'

Türkiye'de demokrasinin tek yolunun Kürt halkının özgürlüğü kavuşturulması olduğunu belirten Tuncel, "DBP olarak, Kürt özgürlük mücadelesini yükseltmek için buradayız. Kürdistan'da barış yoksa, Türkiye'de de barış yoktur. Yeni bir Türkiye inşa etmek Kürtleri yok saymakla mümkün değildir. Yapılması gereken tek şey Kürt halkının özgürlüğü ve Kürt halkı önderini özgürlüğüne kavuşturmaktadır. Kürt halkına faşizmi dayatanlar bilsin ki Kürt halkı direnerek bunu yapmış işte Minbiç özgürlüğün kavuşuyor. İşte Kobani. İşte Kürdistan'ı özgürlüğü kavuşturma zamanıdır" şeklinde konuştu.

'HER TÜRLÜ ZULMÜN KARŞISINDA DURACAĞIZ'

Tuncel, "Her türlü zulmün karşısında duracağız. Kürdistan'ın tüm kentlerin yerle bir ettiler. Buradan diyoruz ki, bize yaptıklarınızı unutmayız. Buralarda direniş bize yol gösteriyor. Selam olsun yarınımız için mücadele edenlere. Sevgili arkadaşlar, Türkiye'de kriz geçmiş değil, AKP, CHP ve MHP, Türkiye'yi krize gömüyor. Şimdi, başkan Apo'nun yoldaşları, Türkiye'nin geleceğini karanlığa gömenlere karşı özgürlük meşalesini yakmışlar" şeklinde konuştu.

'ŞİMDİ BİZİM ZAMANIMIZ'

Sebahat Tuncel son olarak şunları kaydetti: "Ortadoğu halklarının geleceği için, o hücresinde mücadele eden müzakere masasında halen barışta ısrar eden başkan Apo'ya Batman'dan bir selam gönderiyoruz. Hakikat Kürdistan'da gizlidir. Bu hakikati görmeyenler sonun iyi olmayacağını söyleyelim. O saraya gitmeyiz diyen CHP soldan destekçisi oldular. Bu Tayyip Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nu Alevi kimliğinden dolayı yuhalatmışlardı. Onların yolu açık olsun, şimdi bizim zamanımız, serkeftin havalno."