HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu HDP’li vekillere gönderilen “şüpheli çağrı kağıdı”nda değişiklik yapılmış, çağrıya uyulmazsa “zorla getirme” tedbiri uygulanacağına ilişkin uyarı, çağrı kâğıtlarından çıkarılmıştı.

Ancak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Yüksekdağ'ın üç soruşturmada ifadeye gitmemesi halinde zorla getirilmesi yönünde çağrı davetiyesi hazırlanması için talimat verdi. Başsavcılık, Yüksekdağ'ı İzmir ve Mersin'de yaptığı konuşmalar nedeniyle ifadeye çağırdı. Yüksekdağ, hakkında "kamu görevlisine iftira" gerekçesiyle açılan soruşturma kapsamında, ifadesinin alınması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından da ifadeye çağrılmıştı.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla birlikte Yüksekdağ hakkında yaptığı üç konuşma nedeniyle soruşturma açıldı.

Yüksekdağ hakkında başlatılan soruşturmanın nedeni olarak da, ‘Türkiye Cumhuriyeti devletini ve hükümetini alenen aşağılamak’ ve ‘başbakana görevinden dolayı hakaret etmek’ olarak belirtildi.

Başsavcılık şunları belirtti: "Figen Yüksekdağ Şenoğlu'na (HDP Van Milletvekili) aşağıdaki adreslere davetiye çıkarılmak suretiyle gelmesi halinde iddia ve evrak doğrultusunda şüpheli sıfatıyla savunmasının alınması, (davetiyeye gelmemesi halinde zorla getirileceği hususun özellikle yazılması)"

Cumhuriyet Başsavcılığı'nın gönderdiği talimat yazısının devamında ise "Davetiyeye icabet etmemesi halinde zorlama müzekkeresi çıkartılması için işlem yapılması ve zorlama müzekkeresine bağlı olarak savunmasının alınması ile talimatın Cumhuriyet Başsavcılığımıza iadesi önemli rica olunur" ifadelerini kullandı. (Kaynak: ANF, ETHA)