AGOS Gazetesi yazarı Prof. Dr. Baskın Oran Başbakan Erdoğan’ın "Acılarla dolu zor bir dönem olduğu yadsınamaz. Birinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan hadiseler hepimizin ortak açısıdır. Kavga üretmen geleceğin inşası için yararlı değil. 1915'te ölen Ermenilerin torunlarına taziyelerimizi iletiyoruz. Farklı söylemler empati ve hoşgörüyle karşılanmalı." Şeklindeki açıklamalarını Hür Haber’e değerlendirdi.

Baskın Oran şöyle konuştu:

DAHA ÖNCE YAPILMAMIŞ TAKDİR EDİLESİ BİR ÇIKIŞ

Sayın Başbakan bir kere şimdiye kadar yapılmamış bir şeyi yaptı. Ermenilerin büyük acı gününden bir gün önce kendilerinin acılarını bir bildiriyle andı. Bu takdir edilesi bir şey. Yalnız sayın Başbakan temel olarak 3 şeyden bahsediyor.

1- “Osmanlı vatandaşı herkes gibi acı çektiler” diyor.

2- “Ortak tarih komisyonu kurduk gelsinler” diyor

3- “Arşivleri açtık buyursunlar” diyor

ACILARI EŞİTLEME ÇABASI DOĞRU DEĞİL

Şimdi bunların hepsini teker teker birer satırla irdeleyelim. Birincisi “Osmanlı vatandaşı herkes gibi acı çektiler” dendiği zaman olmuyor. Çünkü diğer Osmanlı vatandaşları savaşta düşman tarafından öldürüldüler. Oysa Ermeniler 1915’te kendi devletleri tarafından öldürüldü. Bu açıdan “Hem acıları yarıştırmayalım” diyor hem eşitlemeye çalışıyor bu olmaz.

KOMİSYON TEZİNE UYMAYAN TÜRKİYE'DİR

“Ortak tarih komisyonu kurduk” diyor. Güzel ama bu komisyon Ermenistan’ın bu protokollerde verdiği bir ödündü. Çünkü adamlar bir an önce sınır açılsın, diyalogla gerilim bitsin istiyorlar. Bunun için komisyona razı odular. Ortak tarih komisyonu demek işi mukatele olarak görmek demek. Mukatele ne demek? Ermeniler Müslümanları öldürdü. Müslümanlar da Ermenileri öldürüldü yani bu iki taraflı gerçekleşti demek. Yahu Müslüman okyanusundaki bir azınlığın, çoğunluğu mukatele ile öldürmesi mümkün mü?

KATLİAMI İNKARLA BAŞLADIK, MUKATELEYE KADAR ÇEKİLDİK

Biz önce inkarla ‘Öldürme falan yok’ ile başladık. Hatta ‘Hayır bizi öldürdüler’ dedik. Sonra bunun gülünçlüğünün farkına vardık; şuanda mukatele cephesine kadar çekildik. Ama bu ayıp bir şey. Bu olmaz. Madem ortak tarih komisyonu gibi bir cüzü dile getiriyorsun. O zaman protokolleri işlet. Çünkü protokolleri onlar parlamentodan geçirdi. Biz geçirmedik. Anlaşmayı çöpe attık.

Üçüncüsü de Arşivleri açma konusu. Şimdi arşivleri temizledikten sonra açmak var. Bir de esas arşivler Genelkurmay’da onları açmak var. Onlar açılmış değildir.

EVET AMA YETMEZ

Konuyu şöyle özetleyebiliriz. Sayın Başbakanın ilk defa yaptığı bu çıkış olumludur ama bu insanların acısı o kadar büyük ki bu acı kaçış cümleleriyle dağlanamaz. Ben ‘Evet ama yetmez’ diyorum.

Haber kaynağı: http://www.hurhaber.com/prof-baskin-oran-1915-cikisi-onemli-ama-yetmez/haber-623625