Tartışmalara neden olan Başkanlık Sistemi’yle ilgili AKP’nin Meclis’e sunmaya hazırlandığı teklifte, devlet başkanına parlamentoyu tek taraflı fesih yetkisi başta olmak üzere, yüksek yargı dahil üst düzey bürokratların atanmasına kadar yetki ve görev tanımını değiştirmeyi planladığı bildirildi.

Reuters'a bilgi veren üst düzey bir AKP yetkilisi, "Başkanlık sistemi teklifimiz hazır. Uzlaşma Komisyonu yeniden oluşmazsa, bu teklifimizi bir saat içinde Meclis'e sunarız. Bizim teklifimizdeki başkan ABD'dekinden güçlü olacak" dedi.

Söz konusu teklifin referanduma götürülmesi için en az 330 milletvekilinin desteğini almak ise AKP'nin önündeki en önemli engel olarak duruyor. Oy kullanma imkanı olmayan Meclis Başkanı çıkarıldığında AKP'nin bu sınıra ulaşabilmesi için dışarıdan 14 milletvekilinin desteğine ihtiyaç var. Muhalefet partileri başkanlık sistemine karşı çıktığı için Anayasa Uzlaşma Komisyonu dağılmıştı. 

FESHETME YETKİSİ

AKP'nin teklifi başkana parlamentoyu feshetmenin yanı sıra Anayasa Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın icraatlarını denetleme yetkisini de veriyor. Gensoru ve güvenoyu müessesesinin kaldırılması planlanan teklife göre, başkan 367 vekilin oyuyla sadece "vatana ihanet" suçlamasından yargılanabilecek.

AKP'li yetkili, öngördükleri sistemde başkanın parlamentoyu feshetme yetkisi olacağını belirtirken, "Ancak karşılıklı feshetme yetkisi de düşünülebilir" dedi.

AKP'nin 2012'de o dönemin Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunduğu başkanlık sistemi teklifinde, başkanın parlamentoyu feshetmesi durumunda, başkan da düşmüş sayılıyordu. ABD Başkanlık sisteminde ise senatonun başkanı düşürme yetkisi olmadığı gibi, başkanın da senatoyu fesih yetkisi bulunmuyor.

TEK  MECLİS

"ABD'de başkanı delegeler seçerken, öngördüğümüz sisteme göre bizde doğrudan halk seçecek. Bizim sistemimizde büyükelçiler ve yargı dahil üst düzey bürokratları da başkan atayacak" diyen aynı yetkili, "Biz ABD'deki gibi iki değil, tek Meclis öngörüyoruz. Milletvekili sayısı ise 550 olarak kalacak" dedi.

Teklife göre, seçim barajının kaldırılacağını söyleyen aynı yetkili, gensoru ve güvenoyu müessesesinin de kaldırılmasının planlandığını söyledi. Mevcut anayasaya göre bir partinin gensoru vermesi ve 276 güvensizlik oyu ile hükümetler düşürülebiliyor.

Başbakanlık'a yakın bir kaynak ise, öngördükleri sistemde Başbakan'ın konumuyla ilgili olarak, "Başbakan, Başkan Yardımcısı konumuna gelecektir ve ABD'deki gibi iki numaralı koltukta oturacaktır" dedi.

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş da dün akşam Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yeni anayasa için partiler arasında uzlaşma olmaması durumunda parti olarak kendi tekliflerini Meclis Başkanlığı'na sunacaklarını söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu da bugünden itibaren TBMM'de AKP milletvekilleriyle gruplar halinde yapacağı görüşmelerde anayasa dahil gündemdeki konuları görüşecek.