Meksika ve Brezilya ziyaretlerinin ardından Ankara'ya dönen Başbakan Erdoğan, güvenlik zirvesini topladı.

 

Gündemde baş madde, Hatay yakınlarında düşen uçağa ilişkin gelişmelerdi. Güvenlik zirvesi yaklaşık 2 saat sürdü.

 

Başbakanlık Resmi Konutundaki Zirveye, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten ve MiT Müsteşarı Hakan Fidan katıldı.

 

Zirve sonrası yapılan açıklamada 'uçağımızın Suriye tarafından düşürüldüğü anlaşılmıştır" denildi. Arama kurtarma çalışmalarının Suriye ile birlikte devam ettiği belirtildi.

 

Güvenlik zirvesi açıklamasında, Türkiye'nin olayın tam olarak aydınlatılmasının ardından nihai tavrını ortaya koyacağı belirtildi.

 

İşte Başbakanlık Resmi İnternet Sitesi'nden yapılan yazılı açıklama;

 

22 Haziran 2012 tarihinde görev uçuşu için Malatya Erhaç meydanından kalkış yapan uçağımızla radar ve telsiz temasının kesilmesi akabinde yaşanan gelişmeler, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan toplantıda ele alınmıştır.

 

İlgili kurumlarımızın sağladığı verilerin değerlendirilmesi ve Suriye ile yürütülen ortak arama kurtarma faaliyetleri çerçevesinde elde edilen bilgiler neticesinde, uçağımızın Suriye tarafından düşürüldüğü anlaşılmıştır.

 

Pilotlarımız dahil, arama kurtarma çalışmaları halen devam etmektedir.

 

Türkiye, olayın tam olarak aydınlatılmasının ardından nihai tavrını ortaya koyacak, atılması gereken adımları kararlılıkla atacaktır.

 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.