Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır ziyaretinde "Kürdistan" ifadesini kullandığı konuşmasıyla ilgili bir kişinin yaptığı suç duyurusu üzerine yaptığı incelemede "soruşturma ve kovuşturmaya yer olmadığı" kararı verdi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcı Vekili Miktat Başaran'ın kararında, Bursa'nın İnegöl ilçesinde yaşayan Fırat Akten'in İnegöl Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı suç duyurusunda, "Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı ve Kürdistan Demokratik Parti lideri Mesut Barzani ile 16 Kasım 2013'de Diyarbakır'da buluşarak miting düzenleyen ve yaptığı konuşma içeriğinden dolayı Başbakandan şikayetçi olduğunu" belirttiği kaydedildi.

İnegöl Cumhuriyet Başsavcılığının da "Yetkisizlik kararı" ile dosyayı Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdiği bildirilen kararda, şu ifadelere yer verildi:

"Şikayet edilen Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olduğu ve hakkında isnat edilen suçlamaların görevi sırasında ve görevine ilişkin bulunduğu, Anayasa'nın 100. maddesinde 'Meclis Soruşturması' başlığı altında başbakan ve bakanlar hakkında görev suçları bakımından ne şekilde soruşturma yürütüleceğinin hüküm altına alındığı anlaşılmıştır. Anayasa'nın 100. ve TBMM İç Tüzüğü'nün 107. maddesine göre başbakan ve bakanlar hakkında soruşturma yetkisinin TBMM'ye ait olduğu, Cumhuriyet Başsavcılığımızın başbakan ve bakanlar hakkında soruşturma ve kovuşturma yapma yetkisi bulunmadığı gibi başbakanın bahse konu fiilinin hükümet politikalarıyla alakalı olduğu, dolayısıyla da herhangi bir suç veya suç unsuru içermediği anlaşılmaktır. Atılı iddia yönünden kamu adına soruşturma ve kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verilmiştir."

Başbakan Erdoğan'ın 16 Kasım 2013'deki Diyarbakır ziyaretine Federal Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ve sanatçılar İbrahim Tatlıses ile Şivan Perwer de katılmıştı. (ANF)