1937-1938 yıllarında Dersim’de yaşananların açıklığa kavuşturulmasının en başta siyasetçilerin görevi olduğuna dikkat çeken Eşitlik ve Demokrasi Partisi İzmir İl Örgütü’nden yapılan basın açıklamasında “Başbakan Dersim’de katliam yaşandığını söyledi. Katliam varsa katil veya katiller de vardır. Başbakan’ın en kısa sürede katil veya katilleri de açıklamasını istiyoruz” denildi.

 

EDP İl Başkanı Arif Ali Cangı İl Binası’nda yaptığı basın açıklamasında, geçtiğimiz Pazar günü yapılan EDP İzmir I. Genel Kurulu’nda Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Bülent Bilmez tarafından gerçekleştirilen Dersim 38 sunumunun ardından gelen önergeyle bu durumun kongre kararı haline geldiğine de dikkat çekti ve “Dersimlilerin yıllardır karşılıksız bırakılan insani taleplerine sahip çıkıyoruz, en kısa zamanda “resmi özür” açıklaması için mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

 

Bugün aynı zamanda Maraş Katliamı’nın da 33 yıldönümü olduğuna dikkat çeken Arif Ali Cangı “22 Aralık 1978 tarihinde başlayan faşist saldırılar, 25 Aralık gecesi ancak durdurulabildi. Olaylarda 111 kişi ölmüş, binin üzerinde insan yaralanmıştır. 552 ev ve 289 işyeri yakılıp yıkılarak tahrip edilmiştir. Olayların ardından Alevi nüfusun, yüzde 80'inin Maraş'ı terk ettiği istatistiklere geçmese de biliniyor. Bugün hala aydınlatılamayan Maraş katliamının  yargılaması uzun yıllar sürdürdükten sonra dosyası sessiz sedasız kapatıldı” ifadesini kullandı.

 

İADE-İ İTİBAR YAPILMALI

 

Dersim 38 ile Maraş ile ve ülkemizde yaşanan diğer katliamlarla yüzleşilmeden barış, demokrasi ve özgürlüğün kazanılamayacağını vurgulayan Cangı, basın açıklamasına şöyle devam etti: “Bunun için bir an önce düzmece mahkemelerde yargılanan ve ceza alan, cezaları hunharca infaz edilenlerin itibarları TBMM tarafından resmen iade edilmeli, kayıp yakınlarına tazminat ödenmelidir. Benzer katliamların bir daha yaşanmaması için Dersim’de bir  Utanç Müzesi” ve “Kayıplar Anıtı” açılmalıdır. Dersim'in adı bir an önce iade edilmelidir