Başbakan Binali Yıldırım, zeytinlik alanların sanayi tesisi imarına açılmasını öngören tasarının TBMM'den geçmesini değerlendirdi. Yıldırım, "Meseleyi abartmamak lazım” dedi. 

AKP Gurup toplantısında konuşan Başbakan Yıldırım’ın konuşmasında şu başlıklar öne çıktı:

TEK HANELİ ENFLASYON: Dolar düşüşünü sürdürüyor. Bütün bunlar yabancı yatırımcının ülkemize olan güvenini teyit ediyor. 2017’yi yüzde 4.2 olan hedefimizin üzerinde bir büyümeyle kapatacağız. Enflasyon da tek haneleri düşecek yıl sonuna kadar. İstihdam seferberliği ile 1.2 milyon işsize iş bulduk. Hedefimiz yüzde 12 olan işsizliği de tek haneli rakamlara indirmek.

KIDEM TAZMİNATI: Gerek kıdem tazminatı, gerek çalışma hayatıyla ilgili alacağımız tüm kararları olgunlaştırmadan önce mutlaka sosyal taraflarla biraraya geleceğiz. Onlarla uzlaşma yolunu sonuna kadar arayacağız. Çalışanlarımızın hiçbirinin kazanılmış hakkına halel getirmeyiz. Buna kıdem tazminatı da dahil. Çalışma hayatının reformlara ihtiyacı var. Reform, geriye götürmek demek değil, ileriye götürmektir. Çalışanlarımız merak etmesin.

ZEYTİNLİKLERİN SANAYİYE AÇILMASI: 15 yılda 100 milyon olan zeytin ağacı sayısı 172 milyona çıktı. Zeytinyağı üretiminde dünya ikincisiyiz. Peki getirilen düzenleme ne? Zeytin alanı olarak bilinen yerlerde geçmişte bir takım yanlış uygulamalarla sanayi tesisleri yapılmış. Dolayısıyla o alanlar zeytinlik olarak kullanılamaz hale getirilmiş. Bununla ilgili düzenleme yaptık. Zeytin alanlarının 3 kilometre yakınına kadar asla bir tesis yapılamayacak. 3 kilometreden sonrası için de 11 kişilik komisyondan geçip bakanlığa gelirse bakılacak. Bakanlıkta da ‘zeytinlik mi önemli sanayi tesisi mi?’ diye değerlendirilecek. Meseleyi abartmamak lazım.