Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti İl Başkanları Toplantısı'nda yeni anayasa ve başkanlık sistemine ilişkin önemli açıklamalar yaptı. ''Yeni anayasa ve başkanlık sisteminin yolunu açma zamanıdır'' diyen Yıldırım, ''Bir anayasa teklifini mutlaka meclisin gündemine getireceğiz'' diye konuştu. Siyasetin çözüm üretemediği noktada millete gideceklerini de vurguladı.

Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından satır başları şöyle:

“AK Parti'de değişim bir bayrak yarışıdır, kişiler değişir hedefler değişmez, millete hizmet yolunda kararlılık artarak devam eder. Bu kez de böyle oldu. 

“Yıl 2001 Ağustos. Türkiye hakikaten perişan. 2 tane kriz üst üste geçirmiş hasta yatağındaki insan gibi. Ekonomik gücü yok olmuş, geleceğe yönelik ümitleri tamamen gitmiş, çaresiz bir halde. Koalisyon hükümeti, 'şu yükün altından kendimi kurtarayım' diye bırakma kararı vermiş. O günlerde İstanbul'da daha sonra Afyon'da yükselen ses bu ses, milletin sesi. Liderimiz Recep Tayip Erdoğan ve arkadaşları kutlu yürüyüşü başlattı. Ve AK Parti kuruluyor. Aradan 14 yıl geçti. O gün doğan çocuklar bugün 14 yaşında. Ak Parti her seçimde desteğini daha da arttırarak bugünlere geldi.

ANAYASA

“AK Parti'nin bugünlere millet desteğini arttırarak gelmesinin en önemli nedeni millet ne derse onu yapması. Demokraside millet neyse sen de o olacaksın.

“Anayasa ne söylerse söylesin cumhurbaşkanının fiili olarak siyasi sorumluluğu doğmuştur. Anayasa darbe anayasasıdır. AK Parti'nin önündeki en önemi görev birdir. Milletin yollarını açtık, tünellerle dağları geçtik, şimdi yeni anayasa ve sistemin yolunu açma zamanıdır. Zor işleri hep milletimize götürüyoruz ama bizim tercihimiz değil. Burada da Türkiye'nin ihtiyacı olan, gelişen büyüyen Türkiye'nin işini görmeyen bu anayasayı mutlaka değiştirmemiz gerekiyor.

‘MİLLETE GİDECEĞİZ’

“Aslında herkes istiyor. Hiç, 'anayasa değişmesin' diyen yok. Niye değişmiyor. Demek ki burada samimiyet sorunu var. 'AK Parti yaparsa siyaseten AK Parti nemalanır' deniliyor. Kardeşim liderimizin dediği gibi, millet kazanacaksa biz kaybedelim. Hiç önemi yok. Bizim bakışımız bu, biz yarını değil yeni nesillerin geleceğini düşünürüz.

“Sorunları torunlara bırakarak bu günlere gelen parti değildir bu. Bu meseleyi de çözecekse yine AK parti yapacak. Yeni anayasayı yapacak, başkanlık sistemini de bu ülkeye getirecek. Biz istiyoruz ki siyasi rakiplerimiz de yeni anayasaya ortak olsun. Bunun için defalarca biraraya geldik. Ama günün sonunda baktık bunların niyeti başka. O halde daha fazla beklemek bu millete haksızlık. Biz anayasa teklifini mutlaka bu meclisin gündemine getireceğiz. Ondan sonra karar meclisindir. Bu meclis bu tarihi sorumluluğu yapacaktır. Diyelim ki olmadı. Adres yine belli, millete gideceğiz. Kararı millet verecek. Siyasetin tıkandığı yerde çare millettir, sandıktır.

‘MİLLET BUNUN HESABINI SORAR’

“Muhalefet partilerinin bütün liderleri hükümet programı okunurken Meclis'te olmalıydı. Bu bile liderlerin Türkiye'nin gündemine nasıl baktıklarını ortaya koydu. Siz bir hükümet programı müzakere edilirken o yüce Meclis'te olmayacaksınız da ne zaman olacaksınız. Millet bunun hesabını sorar.

“40 yılı aşkın süredir canımızı yakan, başımızı ağrıtan, insan kaynaklarımızı yok eden büyük bir belayla karşı karşıyayız. Bu terör işi milli değil, vatandaşlarımızı birbirine sokmaya çalışan profesyonel bir örgüt. Bunların Kürt diye sorunu yok, bunu millet bilsin. Bu sorunu Türkiye'nin gündeminden çıkaracağız. Bu beladan milletimizi kurtaracağız. Bu örgütü milletle devlet arasından çıkaracağız. Şu anda her türlü tahribatı yapıyorlar.

“Canını her şeyi ortaya koyarak bu ülkenin dirliği için hayatını seve seve veren şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Bu mücadele devam edecek. Bunların arkasında kimlerin olduğunu da biliyoruz. Bunların sırtını sıvazlayanlar bu milletin yüzüne bakmayacaklar.

BÖLGEDE OPERASYONLAR

“Operasyonların bitmesinin 3 şartı var. 1 PKK terör örgütü ne zaman silahlı saldırılarını sivil vatandaşlarımızın üzerine yöneltmezse , 2. güvenlik kuvvetlerimize silah doğrultup şehit etmezse, 3. vatandaşlarımız gece gündüz yaz kış rahatça seyahat edinceye kadar, hiçbir güvenlik problemi yaşamayıncaya kadar bu operasyonlar devam edecek. Kısacası terör örgütü silahla ya da silahsız olarak ya da silahlarını gömerek ülkeyi terk edinceye kadar bu mücadele kararlılıkla devam edecek.”