Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Süleyman Şah Türbesi’nin eski yerine taşınacağını söyledi.

IŞİD’in Suriye’de türbenin bulunduğu bölgeyi ele geçirmesi üzerine YPG’nin kontrolünde bulunan Eşme köyüne taşınan türbenin “geçici bir süreyle taşındığını” hatırlatan Işık, “Zamanlamasını bilemem ama önünde sonunda Süleyman Şah eski yerine taşınacaktır” dedi ve ekledi:

O konuda bir tereddüt yok. Süleyman Şah’ın taşındığı toprak Türk toprağıdır. Kendi toprağımızı terk etmek gibi bir düşüncemiz olamaz, eski yerine dönecektir.

2015'TE TAŞINMIŞTI

Suriye'nin kuzeyinde Halep kırsalındaki Karakozak köyü sınırları içerisinde bulunan Süleyman Şah Türbesi'ndeki 40 askeri personel ve buradaki tarihi eserler 21 Şubat 2015’te askeri operasyonla Türkiye'ye getirilmişti.

Türkiye’ye getirilen eserler de, Suriye sınırından 200 metre içeri girerek Eşme bölgesine yapılan yeni türbeye götürülmüştü.

'Şah Fırat' ismi verilen bu operasyona 39 tank, 57 zırhlı araç olmak üzere 100 araç ve 572 personel katılmıştı. Herhangi bir çatışmanın yaşanmadığı operasyonda Başçavuş Halit Avcı kafasına düşen tank kapağı nedeniyle yaşamını yitirmişti.