Van'da düzenlenen "Demokratikleşmeye doğru Van durağı" konulu panelde konuşan Gazeteci Yazar Cengiz Çandar, Kürt sorununun çözümünde bir mutabakat metni imzalanması durumunda metnin altında Başbakan ve Öcalan'ın imzasının olacağını belirtti.

Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Derneği (Ekopolitik), Van Sanayi ve Ticaret Odası'ndan (VATSO) "Demokratikleşmeye doğru Van durağı" konulu panel düzenledi. Van'da referandum sürecinde 17 kurum tarafından oluşturulan Sivil Toplum Örgütü Danışma Üst Kurulu organizesiyle düzenlenen panele Gazeteci Yazar Cengiz Çandar, Murat Belge ve Cengiz Kapmaz panelist olarak katılırken, aralarında Van Valisi Münir Karaloğlu'nun da bulunduğu çok sayıda kişi ve kurum temsilcisi de izledi.

SORUN TÜRKİYE'DE ÇÖZÜLECEK

Panelde ilk olarak kısa bir açıklama yapan Vali Karaloğlu, Türkiye'deki sorunların Türkiye'yi televizyonlardaki iki dakikalık bilgilerle bilenlerin çözemeyeceğini belirterek, sorunun Türkiye'de çözüleceğini dile getirdi. Karaloğlu, "Televizyonlarda birkaç cümleyle bilenler bizim derdimize derman olamazlar. Ancak biz derdimize derman olabiliriz" dedi.

BAŞBAKANLA ÖCALAN

Karaloğlu'nun kısa açılış konuşmasından sonra panel başladı. Moderatörlüğünü Kadri Salaz'ın yaptığı panelde ilk olarak söz alan Gazeteci Yazar Cengiz Çandar, Kürt sorununun çözümüne dikkat çekerek, "Bana göre eğer Kürt sorunu çözülecekse ve çözüm mutabakat metni imzalanacaksa, bu metnin altında imzası olanlar başbakan mı kim olacaksa o, bir de örgütün lideri olan Öcalan'ın imzası olacaktır" dedi.

NE TİCARET NE DE SANAYİ KALMIŞ

Konuşmasına iki gün önce Hakkari'de verdiği panel ve izlenimleriyle başlayan Çandar, "İki gün önce Hakkari'deydim. Orada ilk dikkatimi çeken şey Ticaret ve Sanayi Odasının logosu olmuştu. Logoda Ticaret ve Sanayi amblemi yerine bir güneş ve sümbül dağı bulunuyordu. Kürtlerin sembolü olan etmenlerden oluşmuştu. İlk benim dikkatimi o çekmişti. Ancak sonradan öğrendim ki Hakkari'de ne ticaret ne de sanayi kalmış. İkisi de olmayınca insanlar doğal olarak böyle bir logo hazırlamış" dedi.

ORTAK MUTABAKAT HAZIRLANMASI GEREKİYOR

Hakkari'ye doğru giderken, Başkale'yi geçtikten sonra kendisini başka bir ülkenin sınırlarında görmüş gibi gördüğünü de belirten Çandar, son zamanlarda dile getirilen Kürt burjuvazisi söyleminin Hakkari için bir anlam ifade etmediğini kaydetti. Hakkari halkının da kendisini ayrı gördüğünü dile getiren Çandar, halkın kendisini yarı açık bir cezaevinde gördüğünü dile getirdi. Kürt sorununun çözümünde yıllardır uğraş verdiğini de belirten Çandar, şöyle devam etti:

 

"Ben yıllardır sürekli buralara gelip gidiyorum, zaten demokratik açılım söylemlerini de Van'da radyodan duymuştum. Kürt sorununda artık bir ortak mutabakat hazırlanması gerekiyor. Bunun zemini hazırlanmalıdır. Bana göre biraz da Ekopolitik'in yaptığı budur. Eğer bir gün bu sorunda bir imza mutabakatı imzalanacaksa, bana göre bunun altında o sırada başbakan kim olacaksa o ya da onun vekalet ettiği kişi ile örgütün lideri olan Abdullah Öcalan'ın imzası olacaktır" dedi.

BELGE: SORUN TARTIŞILARAK ÇÖZÜLECEK

Çandar'dan sonra söz alan Gazeteci Yazar Murat Belge ise, Kürt sorununun artık şiddet ve silahla değil, konuşularak, tartışılarak çözüleceğini kaydetti. Barışın savaşma sürecinden daha zor bir süreç olduğunu da belirten Belge, savaşların karşılıklı silahla yürütebildiğini ancak barış için yıllarca yürütülen bir mücadelenin bir anda yok olma ihtimali gibi hassas bir süreç olduğunu dile getirdi. Belge, "Kürt sorunu öyle bir anda masaya oturularak çözülecek bir sorun değildir. Bu uzun zaman tartışılarak çözülecek bir meseledir. Şu an tartışılan Demokratik Özerlik konusuna belki 3-5 yıl sonra yeni maddeler eklenerek tartışılabilir. Şu an hayal edemediğimiz birçok konu birkaç yıl sonra baktığında çoktan çözülmüş olur. Bunun için bana göre burada sadece Kürt tarafı yok. Türk tarafı da var. Mesele sadece Van ve Hakkari'de tartışmak değil, Trabzon'da, Kayseri'de tartışılması gereken bir sorundur" dedi. Önemli bir dönemde olduklarını da belirten Belge, içinde bulunulan fırsatın kaçırılmaması gerektiğini aktardı.

KAPMAZ: HAKİKATLERİ ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMALI

Panelde son olarak söz alan Gazeteci Cengiz Kapmaz ise, Hakkari'de düzenledikleri panelde bir ülkücünün çıkarak ilk konuştuğunu belirterek, Hakkari'de toplantının büyük katılım ve çok sağduyulu bir ortamda geçtiğini kaydetti. Konuşmasında İngiltere'de IRA sorununa da dikkat çeken Kapmaz, "Bakın İngiltere'de Başbakan çıktı dedi ki, Ben IRA'ya terörist demem çünkü benim halkım onu savunuyor. Eğer bir gün burada da Başbakan çıkıp derse ben PKK'ye terörist demem, benim halkım onu savunuyor sorun çözülür. O zaman ön yargılar ortadan kalkar" dedi.

Demokratik Özerlik tartışıldığı zaman ilk olarak sanki bölünme oluyor izlenimi yaratıldığını da belirten Kapmaz, yaşanan tartışmalara Öcalan devreye girerek, Demokratik Özerkliğin özünü anlatarak, yaşanan ön yargıları kırdığını dile getirdi. Sorunun çözümünde ön yargıların yıkılması gerektiğini de belirten Kapmaz, "Bana göre bu sorun çözülecekse ilk olarak önyargılar kırılmalıdır. Sorunun çözümünde şu an İmralı'da görüşmeler yapılıyor. Çok önemli olan bu görüşmeler bir noktada da Türkiye'nin önyargılarının kırılması anlamına gelmektedir" diye konuştu. Kapmaz, Kürt sorunun çözümü için de Meclisin inisiyatif alması, Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulmasıyla sağlanabileceğini aktardı.

ANF